Europa’s meest uitdagende wintersportbestemmingen

IFMGA Mountain Guide Dave Searle jumps over crevasse in La Grave

Wil je je vaardigheden op de proef stellen de volgende keer dat je de piste op gaat? We hebben een lijst samengesteld met zes van de meest uitdagende skibestemmingen in Europa. Deze resorts zijn bij uitstek geschikt voor gevorderde skiërs en zouden op de bucketlist van elke serieuze skiër moeten staan!

Met een combinatie van moeilijke zwarte pistes en geweldige off-piste routes zijn de beste resorts in Europa voor gevorderde skiërs:

La Grave, Frankrijk

Dit resort is niet voor beginners, of zelfs voor gevorderden, en is volledig gericht op skiërs die veel ervaring hebben met off-piste terrein. Als je de vaardigheden bezit, dan is La Grave de ultieme speeltuin.

Er is maar één piste in La Grave en deze is slechts ongeveer 300 meter lang. De rest van de “pistekaart” zijn slechts uitroeptekens die je de gevaren van de uitgebreide reeks off-piste-opties laten zien.

La Grave Piste Map

Verwacht te worden uitgedaagd door couloirs, poedervelden en gletsjers met 2000 meter hoogteverschil en opvallende afdalingen richting de beroemde gondel naar Les Ruillans. Het is belangrijk op te merken dat dit terrein niet voor angsthazen is en het is essentieel voor skiërs zonder grondige kennis van het gebied om een ​​berggids in te huren om hen te helpen deze uitdagende hellingen aan te pakken.

Er zijn niet veel après-skimogelijkheden. Het resort is klein, met een paar lokale voorzieningen en uitnodigende bars en restaurants. Maar de belangrijkste reden dat je hier bent gekomen, is om te skiën en geweldige off-piste te ervaren, en na een dag ploeteren op de hellingen en couloirs aanpakken, is het laatste dat je wilt, gaan winkelen.

IFMGA Mountain Guide Dave Searle jumps over crevasse in La Grave
IFMGA Berggids Dave S springt over gletsjerspleet in La Grave

Chamonix, Frankrijk

Gelegen in de schaduw van Europa’s grootste berg, de Mont Blanc, is het resort Chamonix het meest geschikt voor sensatiezoekers en mensen die op zoek zijn naar plezier, zowel op als buiten de piste. Het resort heeft zes gebieden, maar de favoriet onder gevorderde skiërs is de Grand Montets, gelegen boven de gletsjer Argentiere. Om het te bereiken neem je een kabelbaan die tot 3275 meter boven zeeniveau reikt, dus dit is er niet een voor degenen onder jullie die hoogtevrees hebben.

Er zijn tal van mogelijkheden voor verkenning buiten en op de piste, waaronder twee huiveringwekkende zwarte pistes die je naar beneden brengen vanaf de top van Grand Montets! Deze twee routes Pylones en Pointe de Vue bieden je een gewaagde uitdaging, maar ook schilderachtige uitzichten op de Alpen en gletsjers. Als je je dapper genoeg voelt, kun je de beruchte Pas de Chevre aan, die vooral bekend staat om zijn super steile daling.

Entrance to the Vallee Blanche from the Aiguille du Midi in Chamonix

Als je je echter extreem voelt, is er maar één plek in Chamonix om naartoe te gaan en dat is de Aiguille du Midi. Ja, degene die je in al die skifilms hebt gezien. Je kunt de marathon-achtige Vallee Blanche off-piste-route volgen die zich uitstrekt over 21 km, of een van de vele couloirs van meer dan 45 graden beklimmen. Vergeet je ijsbijlen, touw en stijgijzers niet.

Het is belangrijk op te merken dat, hoe gevorderd je ook bent, het wordt aanbevolen om een ​​gids in te huren (zoals de geweldige Dave S). Het terrein is hier veeleisend en het weer kan onvoorspelbaar zijn. Denk eraan om altijd voorzichtig te zijn en naar het advies van je gids te luisteren.

Andermatt, Zwitserland

Andermatt staat bekend als het ultieme skioord voor ervaren skiërs. Beroemd om zijn sneeuwzekerheid, aantrekkelijk terrein en uitdagende hellingen. Andermatt biedt je twee grote skigebieden, het Gemsstock en het Natschen gebied.

Begin je dag met het aanpakken van de Gemsstock die meer dan 2964 meter boven zeeniveau reikt en de ultieme uitdaging is voor elke ervaren skiër. Deze route biedt je spannende zwarte off-piste routes met hoogteverschillen van bijna 1000 meter om je naar Gurschenalp te brengen. Je kunt dan een andere zwarte route nemen naar Andermatt. Als je deze afdaling eenmaal hebt aangepakt, pak je de skilift weer en doe je het helemaal opnieuw.

Als couloirs meer jouw ding zijn, zorg er dan voor dat je het Vorgipfel-couloir in het Gemstock-gebied bekijkt.

https://www.instagram.com/p/BqDkRDxniPo

Als je iets zachter wilt proberen, ga dan naar de andere kant van de stad om de Natschen aan te pakken. Dit gebied biedt pistes die perfect zijn voor gemiddelde skiërs en is gemakkelijk te bereiken vanaf het nieuwe Chedi-resort.

Andermatt biedt een rustige après-ski scene, maar het begint zich te ontwikkelen door de opening van het nieuwe luxe Chedi Resort. Er is een verscheidenheid aan uitnodigende bars en restaurants, en het dorp Andermatt biedt een schilderachtig alpine gevoel, zodat je na een uitdagende dag op de pistes kunt ontspannen en tot rust kunt komen.

Verbier, Zwitserland

Verbier biedt off-piste skiën van wereldklasse dat gemakkelijk toegankelijk is te midden van de spectaculaire achtergrond van de Zwitserse Alpen.

Je kunt de kabelbaan van Mont Gele nemen naar de meest geavanceerde hellingen van Verbier. Probeer de route naar beneden naar Sivier om je techniek te perfectioneren. Als je iets uitdagender wilt, probeer dan de smallere route die je naar Lac de Vaux brengt. Klaar om de ultieme uitdaging aan te gaan? Ga naar het Mont Fort en neem de zwarte off-piste route of ga naar Attelas, beroemd vanwege het organiseren van het Freeride World Tour-evenement.

Als je op zoek bent naar een locatie die je solo en buiten de gebaande paden kunt verkennen, probeer dan de Bruson-route. Het is bebost en neemt je mee door de vallei, zelfs met een nieuwe verbinding wordt het niet vaak bezocht door toeristen, dus ideaal voor iemand die op zoek is naar rust en stilte.

Livigno, Italië

Livigno ligt in de regio Lombardije in Italië, dicht bij de grens met Zwitserland. Het is een belastingvrije regio en wordt genoemd als de ideale bestemming voor skiërs van alle niveaus, ook voor degenen die op zoek zijn naar een uitdaging. Het staat erom bekend een bruisende après-ski-cultuur te hebben, die wordt gevoed door de belastingvrije status van de regio, waardoor winkelen een populaire activiteit buiten de pistes is.

Nog niet zo lang geleden was off-piste skiën verboden. Gelukkig zijn de dingen nu veranderd en ontstaat er een grote freeride-cultuur – je kunt zelfs heliskiën in twee uitdagende gebieden: de Valle delle Mine en de Valle del Monte (en heliskiën in Livigno is eigenlijk best redelijk geprijsd!).

Livigno is ook een van de weinige skigebieden die een eigen lawinebericht op resortniveau produceert – meestal worden deze op regionaal niveau gemaakt.

In Livigno zijn er twee skigebieden genaamd Costaccia-Carosello 3000 en Mottolino. In de Costaccia-Carosello kun je rode pistes van het middensegment verwachten, met een paar korte zwarte pistes, ideaal voor gevorderden die hun vaardigheden op de proef willen stellen. Mottolino, aan de andere kant van de vallei, biedt een cluster van stoere zwarte pistes vanaf de Monte Della Neve, de rest van de hellingen zijn middenrood. Er is ook een snowpark in Mottolino, met twee halfpipes en enkele adrenaline-opwekkende kickers en jumps. Er is genoeg te beleven!

Na een drukke dag op uitdagende pistes, verdien je wat rust en ontspanning. Livigno is een belastingvrije winkelzone, wat betekent dat je belastingvrij artikelen kunt kopen. Als je zin hebt in wat opwinding buiten de pistes, probeer dan eens een keer schaatsen, sneeuwscooteren of een quadtocht maken.

Val d’Isere-Tignes, Frankrijk

Het skigebied dat vroeger bekend stond als de Espace Killy bestaat eigenlijk uit twee resorts, maar we behandelen ze hier als één, omdat ze allebei bekend staan ​​om hun sneeuwzekerheid en uitdagende off-piste routes voor gevorderde skiërs.

Begin je dag met de olympische kabelbaan in Val d’Isere te nemen, loop rechtdoor tot je bijna de hut van de pisteurs bereikt, sla dan rechtsaf en wandel de rest van de weg naar de top van de Rocher du Bellevarde waar je in de legendarische Couloir de la Table d’Orientation kunt duiken. Deze komt halverwege samen met de populaire off-piste route Cairn.

Skier making big powder turn in entrance to Table couloir Val d'Isere
Een lokale skiër genaamd Tim geeft een show bij de ingang van de Table.

 

Ga terug naar de top van de Bellevarde en ski naar beneden naar de Grand-Pre-stoeltjeslift. Eenmaal bovenaan ga je scherp naar links en wandel je 15 minuten tot je de crème-de-la-crème van de off-piste bereikt: Pisteurs Couloir, die zijn naam dankt aan het feit dat alleen de pisteurs (ski-patrouille) goed genoeg waren (en gek genoeg) om deze te skiën.

Pisteurs Couloir as seen from the top of the Olympique lift in Val d'Isere
Pisteurs Couloir gezien vanaf de top van de Olympique-lift in Val d’Isere

Aan de kant van Tignes is de must-do off-piste afdaling de Vallon de Sache die begint op de top van de Aiguille Percée. Deze magische afdaling stort zich 1200 meter naar beneden in een afgelegen vallei, ver weg van het liftsysteem, naar het hart van het nationale park en eindigt in het ongerepte gehucht Tignes Les Brevières.

Maar het zijn niet alleen off-piste routes die deze plek zo populair maken. Er zijn ook uitdagende routes op de piste die je kunt uitproberen, waaronder de legendarische La Face die werd gebruikt voor de afdaling van de heren tijdens de Olympische Spelen van 1992 en die je over 1000 hoogtemeters van de top van Bellevarde naar het centrum van Val d’Isere brengt. Als dat niet lang genoeg is, probeer dan de 10 km lange zwarte piste La Sache, die eindigt in Tignes Les Brevieres.

Voordat je een van deze routes of off-pistes gaat uitproberen, moet je er rekening mee houden dat je er alleen voor staat als je eenmaal de beveiligde pistes verlaat. Tenzij je een expert bent met grondige kennis van het terrein en de huidige sneeuwcondities, is het sterk aan te raden om een ​​volledig gekwalificeerde berggids of skileraar te boeken.

Dus je bent een gevorderde skiër met je eigen uitrusting. Je hebt besloten waar je de piste op gaat, maar heb je nagedacht over hoe je je ski’s daar gaat krijgen? Vergeet dure vliegtuigtarieven te betalen en ze door de luchthaven te vervoeren, waarom zou je My Baggage niet gebruiken? My Baggage is een zorgeloze huis-aan-huiskoerier die je ski’s zorgeloos vervoert van je huis direct naar je bestemming. Als je ski’s internationaal moet verzenden, kun je bij My Baggage terecht. Lees hier meer en ontvang snel een offerte.

Voor meer informatie over gekke pistes, bekijk dit bericht door packed.co over de steilste en engste skipistes ter wereld.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *