Resorts in Review: Skiën in Frankrijk

Resortbeoordelingen: Skiën in Frankrijk

Frankrijk staat bekend om zijn uitstekende gastronomie en zijn ongeveer 400 skigebieden, waaronder die met skivakantie direct aan de piste. De kans om direct vanuit je hotel of chalet op je ski’s te stappen en direct te beginnen met skiën is hier een grote aantrekkingskracht.

Bereid je voor, want wij verkennen de beste skigebieden voor elk type skiër, van beginners die hun eerste bochten maken tot doorgewinterde experts die op zoek zijn naar uitdagend terrein.

Hoogtepunten voor skiërs in Frankrijk

Frankrijk is voor de meeste Europeanen snel en gemakkelijk te bereiken. Zonder lange overstaptijden ben je in een winterwonderland omringd door grote bergen, ultramoderne liften, fantastische accommodatie en sneeuw overal waar je kijkt.

Of je nu op zoek bent naar een romantische maar sportieve wintervakantie met je geliefde of met het hele gezin op reis gaat, de Franse Alpen hebben de perfecte poeder voor iedereen.

1. Het grootste & hoogste skigebied:

Frankrijk deelt niet alleen het grootste aaneengesloten skigebied van Europa met Zwitserland, maar is met 600 kilometer aan pistes ook het grootste skigebied ter wereld. Het Franse skigebied Les Trois Vallées, en aan de Zwitserse kant Les Portes du Soleil.

Iedereen, elke skiër en snowboarder, vindt de perfecte piste voor hem of haar op 312 km blauwe, 216 km rode en 60 km zwarte pistes. En dan hebben we de eindeloze off-pistes nog niet eens meegerekend.

Het grootste skigebied, Les Trois Vallées, is ook het hoogste, met hoogtes variërend van 1.450 tot 3.600 meter. Dit betekent dat uitstekende sneeuwcondities altijd gegarandeerd zijn.

2. Het oudste skigebied:

Als het gaat om traditie en skigeschiedenis in Frankrijk, wordt Chamonix meteen genoemd. Gelegen aan de voet van de hoogste berg van de Alpen, de Mont Blanc, vind je hier het eerste berggidsenbedrijf ter wereld, dat al in 1821 werd opgericht.

Chamonix is niet alleen een begrip voor skiërs en snowboarders, maar ook voor bergbeklimmers.

Montgenèvre heeft ook een lange skigeschiedenis. Het dorp wordt beschouwd als het oudste officiële skigebied in de Franse Alpen, waar in 1907 de eerste internationale skiwedstrijd werd gehouden.

3. Het beste skigebied van Frankrijk:

Zoals verwacht wordt Les 3 Vallées heel vaak het beste skigebied genoemd, vooral het gedeelte Val Thorens, omdat het voor iedereen en iedereen wat te bieden heeft. De enorme skigebieden zijn echter niet per se voor ieders smaak.

Daarom willen we hier een iets “kleiner” gebied noemen, het oudste van Frankrijk: Vallée de Chamonix, Mont Blanc. Het ligt in de beoordeling maar een heel klein beetje achter op zijn grote concurrenten, misschien alleen vanwege het aantal skitoeristen dat vooral naar de grote skigebieden gaat.

Chamonix heeft een kenmerkende oorspronkelijke charme en 169 uitstekende kilometers piste met 73 liften. Van beginnende skiërs tot freeriders, het gebied heeft het allemaal.

4. De steilste afdaling van Frankrijk:

Les Trois Vallées scoort opnieuw met het Grand Couloir in Courchevel / La Tania, dat met een stijgingspercentage van 85% de steilste afdaling van Frankrijk is en een van de meest uitdagende hellingen van Europa.

5. Skiën in Frankrijk voor beginners:

La Rosiere is een ruwe diamant die veel te vaak over het hoofd wordt gezien. Het is een prachtig, speciaal gebouwd en exclusief skigebied met 160 km aan gevarieerde pistes op maximaal 2800 meter met gemakkelijk toegankelijke skiliften.

Direct vanuit het dorp heb je toegang tot 68 km aan blauwe pistes, die gescheiden zijn van de steilere rode en zwarte pistes in het bovenste gedeelte, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over voorbijrazende profs. Het lagere deel is rustig, waardoor je ontspannen kunt leren.

La Rosiere is ook geweldig voor diegenen die zich tijdens hun skivakantie willen verbeteren. Als je al een paar rode pistes durft te skiën, kun je je langzaam “omhoog werken” op de berg.

Deze aspecten maken La Rosiere een fantastische plek om te leren skiën en een van de beste familieskigebieden in de Alpen. Het biedt ook veel mooie cottage-achtige gebouwen en een schilderachtige dorpssfeer.

6. Skiën in Frankrijk voor gevorderden:

Megève op de Mont Blanc is niet alleen een skivakantie met het hele gezin waard, maar vooral gevorderde skiërs kunnen hun hart ophalen op 155 rode en 58 zwarte pistes. Als je nog een stapje verder wilt gaan en je wilt wagen in de gebieden met diepe sneeuw, dan zijn hier 35 gemarkeerde freeride-routes beschikbaar.

7. Skiën in Frankrijk voor experts:

Val d’Isère-Tignes wordt beschouwd als het mekka voor experts, niet in de laatste plaats de professionals die meedoen aan wereldbekerwedstrijden op de Olympische pistes. Het gebied waar de Olympische Winterspelen van 1992 werden gehouden, staat bekend om zijn sneeuwzekerheid en uitdagende off-piste routes.

Legendarisch is het Pisteurs Couloir, dat zijn naam dankt aan de Pisteurs, de skipatrouille, omdat zij vroeger de enigen waren die deze steile off-piste route afdaalden. Dit is slechts een van de vele zwarte en freeride afdalingen – het hoogtepunt hier is de tien kilometer lange Black La Sache, die direct eindigt in Tignes Les Brevieres.

8. Skiën in Frankrijk voor freeriders:

Het skigebied is al genoemd, maar als freeriders het over Frankrijk hebben, knipperen hun ogen en kent iedereen maar één woord: Chamonix. Er is misschien geen beter diepsneeuwterrein ter wereld dat zo uniek is als Chamonix.

Off-piste skiërs van over de hele wereld komen hier omdat het altijd de perfecte poedersneeuw heeft, en niet in de laatste plaats vanwege het onbeschrijfelijke uitzicht op de bergen en de Franse charme.

Je hoeft in Chamonix niet per se te lopen om de beste off-piste routes te vinden. De Skyway kabelbaan brengt je naar bijna alle off-piste pistes. Als je echter een stukje loopt, ben je verzekerd van kilometers aan ongerepte sporen door bomen en rotsgeulen in diepe sneeuw.

9. Skiën in Frankrijk voor gezinnen:

Het skigebied Espace Diamant is helemaal gericht op gezinnen. Je vindt er bijna geen skiërs of snowboarders zonder kinderen.

Het is een paradijs voor de kleintjes, maar ook voor de ouders. Vanaf drie maanden kun je je kroost laten oppassen terwijl jij geniet van de sneeuw. Iedereen heeft hier echt plezier, zelfs tieners voor wie er geweldige faciliteiten zijn, niet alleen op de pistes.

In Espace Diamant zijn er niet alleen kinderlandjes, speelpistes en tovertapijten, maar ook speciale activiteiten voor kinderen en volwassenen zoals skijöring met paarden, hondensleeën en rijden op de snowcat. Het hele gezin kan ook genieten van een prachtig uitzicht vanuit een heteluchtballon. Naast de traditionele rodelbanen is er ook een skibobaan voor jong en oud. Niemand zal zich hier vervelen.

10. Overnachtingen in Frankrijk

Een bekende uitdrukking voor skiën in Frankrijk is ‘ski-in-ski-out’, wat betekent dat je je ski’s praktisch voor de deur van je chalethotel kunt aan- of uittrekken – een echt voordeel voor Franse skigebieden.

De meeste accommodaties liggen direct aan de piste of zijn in ieder geval heel gemakkelijk te bereiken. Terwijl je in andere skivakantielanden soms met de bus naar de piste moet, gebeurt dit in Frankrijk bijna nooit.

SkiBro X SnowTrex

🏔️ Op zoek naar de ultieme accommodatie-ervaring in de Alpen? Zoek dan niet verder! We zijn een samenwerking aangegaan met SnowTrex, de expert in het vinden van de perfecte accommodatie voor al je wensen. Of je nu droomt van een gezellig chalet voor je familieverblijf, een budgetvriendelijk hotel voor je solo-avontuur of een luxueus kuuroord voor een vleugje verwennerij, SnowTrex heeft het voor je geregeld.

11. Eten en drinken in Frankrijk

Feest als God in Frankrijk – als je er tenminste de portemonnee voor hebt. Je kunt eten met een Michelinster, maar je kunt ook vaak goede familieaanbiedingen vinden of je houden aan de aanbevelingen van de plaatselijke bevolking en skileraren. Zij weten waar je de lekkerste raclette voor de beste prijs kunt krijgen.

Frankrijk biedt vaak hutten met self-catering om jezelf een dure lunch op de berg te besparen; vraag gewoon aan je hotel of ze wat broodjes voor onderweg voor je kunnen inpakken.

Als je van après-ski houdt, moet je in Val d’Isere zijn. Je kunt er niet alleen genieten van een, twee of vele glazen wijn op de piste of in de stad, maar je wordt ook vergezeld door livemuziek, circustrucs en grote bergfeesten. Gerenommeerde dj’s zorgen ervoor dat de dansvloeren tot vijf uur ’s ochtends vol zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *