Wie heeft het skiën uitgevonden?

Sommigen zeggen de Oostenrijkers. De meesten zeggen de Noren. Maar je zou het op beide punten bij het verkeerde eind hebben. Nee, skiën is veel ouder dan je je waarschijnlijk kunt voorstellen en dateert zelfs nog verder dan het wiel, naar Centraal-Azië,  zo’n 22.000 jaar geleden. Ja dat klopt. Ik was ook verrast.

In zijn boek, Two Planks and a Passion: A Dramatic History of Skiing, probeert Roland Huntford het rijke tapijtwerk te ontrafelen dat de geschiedenis vormt van wat we nu skiën noemen. Grottekeningen in Centraal-Azië suggereren dat de mens al in het paleolithicum ski’s gebruikte; dat wil zeggen, tijdens de laatste ijstijd.

Al het bewijs dat we over skiën zo ver terug in de tijd hebben, is in de vorm van kunstwerken die zijn achtergelaten door onze voorouders. De oudste fysieke artefacten die we hebben dateren uit het relatief veel recentere Mesolithicum.

A diagram illustrating the changes in skis over the past 10000 years

In de jaren zestig werden ski-achtige objecten die dateren uit ongeveer 6000 v.Chr. ontdekt door archeoloog Grigoriy Burov in Noord-Rusland. De hypothese is dat bewoners de lange, afgeplatte stukken nu versteend hout gebruikten om drassige moerassen over te steken die bevroren waren, besneeuwde toendra’s en ander sponsachtig terrein waar ze waarschijnlijk zouden zinken en anders dood zouden vriezen.

Dit waren echter meer sneeuwschoenen dan ski’s, maar nogmaals, skiën was niet ontwikkeld als een downhill-sport. Alpineskiën kwam veel later. Langlaufen als een noodzaak – om te jagen en te reizen – was het oorspronkelijke doel. Dus hoewel in berenhuid geklede Russische homosapiens die door Siberië sjokken misschien ver verwijderd lijken van het WK Alpien, zijn ze dichter bij wat ‘skiën ‘in eerste instantie was dan wat de meeste mensen tegenwoordig doen.

Ski’s zijn overal in de Oude Wereld gevonden, van Europa tot Azië (sneeuwschoenen waren de standaard in de Nieuwe Wereld, mogelijk vanwege verschillen in sneeuwdichtheid). Het lijkt erop dat iedereen wel eens hetzelfde idee had; hun gewicht over de zachte sneeuw te spreiden om deze beter te kunnen doorkruisen. Hierdoor werd jagen en migreren mogelijk wanneer de omstandigheden dit anders hadden verhinderd.

Painting of Birkebeiner skiers carrying Prince Haakon of Norway to safety
Deze afbeelding van Birkebeiner skiërs die prins Haakon in veiligheid brengen tijdens de winter van 1206 is een nationaal Noors icoon geworden. De prins groeide op tot koning Haakon IV wiens regering het einde markeerde van de periode die bekend staat als het tijdperk van de burgeroorlog in Noorwegen.

De uitvinding van ‘modern skiën’, of skiën voor plezier, zouden we kunnen zeggen, is echter veel moderner. De Noren hebben documenten en boeken die dateren van skiën rond 1760, toen hun leger werd getest op het gebruik ervan, door, al schietend hellingen af ​​te skiën, door bossen te navigeren en door sneeuwvelden te sjokken. De races die ze hielden waren voorlopers van wat we nu kennen als de Biathlon, die de geest van deze beproevingen nog steeds in stand houdt.

Pas in de 19e eeuw werd de Telemark uitgevonden in de gelijknamige Noorse regio. Dit was de eerste ski met camber, die een veel dunnere constructie mogelijk maakte. Tot dan toe waren ski’s erg omvangrijk en stijf om niet te buigen onder het gewicht van de persoon. Toen de Telemark werd uitgevonden, compenseerde de kromming van het hout het buigprobleem, zodat de elasticiteit van het hout hielp om het waterpas te houden en zinken te voorkomen. Ook om de voeten van de skiër terug de lucht in te duwen, wat hielp bij het probleem van vermoeidheid.

In 1870 was de Telemark-ski met grote sprongen vooruitgegaan. Nu met een sidecut om te helpen bij behendigheid en draaien, kreeg de ski de vorm die we nu kennen als de standaard vorm. De sidecut stelde gebruikers in staat om in een cirkel te carven terwijl de ski buigde en de sneeuw vastgreep, in plaats van simpelweg zijwaarts te glijden. Door deze ontwikkelingen en de nieuwe dingen die nu gedaan konden worden, veranderde het imago van skiën voor altijd. Carving verving het slippen en skiërs vonden nieuw plezier in het met precisie kunnen kiezen van een lijn, wat op zijn beurt meer kansen opende in nog onontgonnen terrein.

A collection of historical, old wooden skis leaning against a white wall

Het was rond deze tijd dat de eerste Oostenrijkse resorts ski’s bestelden om naar het vasteland van Europa te brengen, waarbij enkele van de meest historische resorts zoals Hochgurgl al snel zagen dat hun bewandelde Alpen meer dan genoeg sneeuw vingen om deze Scandinavische hobby naar het vasteland van Europa te brengen.

Met verhalen over het leger dat van heuvels af vloog, werden Telemark-ski’s massaal verscheept en de sport begon snel vorm te krijgen. Het duurde niet lang voordat er liften werden gebouwd en races werden georganiseerd. De traditie van langlaufen werd snel ingehaald door alpineskiën. Vermoeiend en ietwat saai voor de meeste mensen, leek het idee van heuvels af te glijden veel aantrekkelijker en leuker. Als zodanig maakte langlaufen nooit zo veel indruk als alpineskiën, en de resorts konden alleen voldoen aan wat de mensen wilden.

In 1882 produceerde Europa zijn eigen hoogwaardige ski’s uit essenhout, terwijl de Noorse pioniers op hickory overgingen en op jacht waren naar een steeds dunnere en sterkere constructie. Vooruitgang in machines maakte het vormen van dit hardhout gemakkelijker en de ontwikkeling ging vooruit. Slechts elf jaar later, in 1893, werden de eerste gelamineerde ski’s gebouwd in Noorwegen, terwijl tegelijkertijd de eerste ‘skifabriek’ werd geopend in Zwitserland.

In 1905 deden zelfs de Fransen mee aan de actie, en uit de gegevens blijkt dat een Franse infanterie-eenheid een bestelling plaatste voor een zending Telemarks. De Fransen hielden zo veel van skiën dat langlaufen een evenement was tijdens de allereerste Olympische Winterspelen in

Chamonix.

The cover of 'Le Petit Journal Illustree' features a drawing of a ski jumper at the 1924 olympics in Chamonix

In 1926 voegde de Oostenrijkse bergbeklimmer Rudolph Lettner stalen randen toe, waardoor de grip op harde sneeuw, die tot dan toe gevaarlijk en onoverwinnelijk was gebleken, verder werd verbeterd. Met deze vooruitgang in de constructie van de ski, was het onvermijdelijk dat iemand de dingen zo ver mogelijk zou pushen, en slechts twee jaar later, in 1928, vond de Zwitserse ski-racer Guido Reuge de Kandahar-binding uit om de stijgende snelheden en spanningen op de skiër bij te houden.

Tegelijkertijd ontwikkelden Hannes Schneider en Toni Seelos, slechts een paar valleien verder, de blokdraaiing en parallelle draaiing – technieken die nog steeds worden gebruikt en onderwezen. Om hun nieuwe kennis te delen, richtten ze de allereerste ski-academie op in St. Anton, die tot op de dag van vandaag een ski-mekka is.

Vanaf dat moment ging het alleen maar sneller met experimenten met aluminium, plastic en laminaatski’s die de sport naar nog grotere hoogten stuwden. 

Tegen die tijd was iedereen natuurlijk aan het skiën – van Europa tot Amerika en zelfs Japan! In 1936 werd Alpine skiën , ook wel bekend als Downhill, voor de eerste keer opgenomen in de Olympische Winterspelen en kort daarna vestigde het skiën zichzelf als een van ’s werelds favoriete vrijetijdsbesteding.

In 2018 werd berekend dat Duitsland het hoogste aantal skiërs had, met maar liefst 14.607.000 mensen die het deden! Dat is 36% van de bevolking. En het werd op de voet gevolgd door Frankrijk met 8,5 miljoen, het VK met 6,3 miljoen. Meer dan een derde van de bevolking van Zwitserland en Oostenrijk skiet ook, net als een kwart van alle Noren en Finnen. Natuurlijk hebben ze allemaal een plek nodig om het te doen. Het is een goede zaak dat er alleen al in Europa meer dan 3600 skigebieden zijn die door bijna 16.000 liften worden bediend.

Hoe de toekomst van de sport eruit zal zien, weet ik niet helemaal, maar zelfs als dit betekent dat je een elektrische trein naar het noordpoolgebied moet nemen of een zweefvliegtuig naar de Himalaya, zullen mensen waarschijnlijk niet snel stoppen.

CopenHill, a stylish waste incinerator with a ski run on the sloped roof sits in front of a lake
CopenHill, een skihelling van 1500 voet, bevindt zich op het dak van de Amager Bakke, een afval-energiecentrale in Kopenhagen.