Vijf dingen die ik wou dat ik geweten had voor mijn eerste skivakantie

Private Ski Lessons La Plagne

Dus je gaat skiën?

Hoe ik dat weet? Laten we het een voorgevoel noemen.

Ben je opgewonden, nerveus, misschien een beetje bang? Heb je visioenen dat je van een klif af vliegt…? Ok, ontspan. Je raakt in paniek zonder reden. Skiën is erg leuk en ook redelijk veilig, op voorwaarde dat je mijn advies opvolgt.

Er zijn veel dingen die handig zijn om te weten voor je eerste wintersport, maar we beperken dit voorlopig tot vijf. Vijf essentiële tips, zodat je het meeste uit je ski-ervaring haalt.

 

Vijf tips voor beginnende skiërs:

Wees niet bang om te vallen.

Het klinkt misschien raar, maar vallen is een natuurlijk onderdeel van leren, en de kans is veel groter dat je valt als je gespannen en angstig bent. Blijf ontspannen en losjes, houd die knieën soepel en concentreer je op plezier hebben.

Als je stijve benen hebt en bang bent, maak je adrenaline aan, zitten je spieren vast en raak je veel energie kwijt. In deze staat soepel bewegen is erg moeilijk, waardoor het moeilijk is om je evenwicht te bewaren.

Probeer het nu maar eens: blijf zo stijf mogelijk staan ​​en laat iemand je een duwtje in de rug geven. Je valt gemakkelijk om. Buig nu die benen, ontspan en laat diezelfde persoon je weer een duwtje geven. Ben je deze keer niet gevallen?

Bang zijn om te vallen maakt je gestrest en maakt je ook veel sneller moe. En als je moe bent, wordt je reactietijd minder, net als je concentratie. Die intense angst die je hebt om te vallen, is alles behalve goed voor je. En hoewel ik je gemakkelijk kan vertellen dat je moet ontspannen, weet ik dat dat niet altijd zo eenvoudig is. Dat geeft ons een geweldige overgang naar onze volgende tip: luister naar de persoon die je lesgeeft.

Luister altijd naar de instructeur.

Ski Instructor in red jacket teaches adult group ski lesson

Als je de basisprincipes goed beheerst, ontwikkel je een solide basis om in de toekomst vooruitgang te boeken. Een volledig gekwalificeerde, professionele instructeur die je lesgeeft, is dan ook de enige juiste manier om het te leren.

Je instructeur vertelt je niet alleen de juiste manier om dingen te doen, hij is er ook om je aan te moedigen en te ondersteunen, en geeft je tips over hoe je fouten kunt corrigeren terwijl je ze maakt. Want laten we realistisch zijn, je gaat fouten maken. We doen het allemaal.

Maar goed, je bent hier niet op weg om op de eerste dag een pro skiër te worden. Het is een proces, en zelfs de beste skiërs ter wereld waren ooit beginners. Dus als je die mensen met Mach 1 de heuvel af ziet vliegen, houd er dan altijd rekening mee dat ze honderden uren oefening onder hun riem hebben en (waarschijnlijk) een heleboel lessen hebben gehad om op te starten.

Luister dus naar je instructeur en wees niet bang om vragen te stellen. De hele reden dat ze er zijn, is om je een betere skiër te maken, dus wees niet verlegen om extra hulp of advies te vragen als je dat nodig hebt.

Volg je eigen tempo.

Sommige mensen leren snel, anderen minder snel. Het is gemakkelijk om een ​​beetje ontmoedigd te raken na een les of twee als mensen om je heen het iets gemakkelijker beginnen op te pakken dan jij.

Snelheid is een groot struikelpunt voor veel skiërs en ik hoor het constant van degenen die het hebben opgegeven, of op het punt staan om op te geven. Ze zeggen – ik hou er niet van om snel te gaan en ik voel me bang en onbeheerst. Dus skiën is niets voor mij.

Het probleem is dat ze de basis niet onder de knie hebben voordat ze proberen door te gaan naar het volgende niveau. Sneller gaan als je niet goed begrijpt hoe je jezelf moet beheersen, zal voor iedereen eng zijn. Volg dus je eigen tempo. Zorg ervoor dat je weet hoe je goed moet draaien en stoppen voordat je meer vaart maakt.

Zet jezelf niet onder druk om zo snel of goed te zijn als je denkt te moeten zijn. Je doet waar je je goed bij voelt, en als dat het perfectioneren van de sneeuwploeg is, ga ervoor. De bergen gaan nergens heen, dus vergeet niet om plezier te hebben en beetje bij beetje vooruitgang te boeken. Het is ook jouw vakantie, vergeet dat niet!

Smiling woman learns to ski in ski school GROUP LESSON

 

Koop niet meteen je eigen ski-uitrusting.

Voor sommigen is het kopen van een nieuwe uitrusting een van de beste onderdelen van een skivakantie. Maar voor de eerste keer hoeft dat echt niet.

Als je uitrusting voor beginners koopt, zul je deze snel ontgroeien en moet je opnieuw meer kopen. Als je (zoals velen doen) gemiddelde uitrusting koopt om ‘erin te komen’, dan zul je het heel moeilijk vinden om verder te leren. Gemiddelde ski’s zijn meer voorgebogen dan ski’s voor beginners, waardoor ze veel sneller reageren op kleine bewegingen, zeker op hogere snelheden. Dit is ook wat ze moeilijker te gebruiken maakt voor beginners.

Het hebben van de juiste uitrusting voor je vaardigheidsniveau is absoluut noodzakelijk, dus huur de juiste ski’s voor je niveau wanneer je net begint. De meeste winkels hebben een voorraad uitrusting voor alle niveaus, dus laat je niet meeslepen door het idee van kopen voor je toekomstige zelf. Huur eerst, krijg die sneeuwbenen, ga verder totdat je zeker bent van je vaardigheden en investeer dan in iets waarvan je weet dat het goed voor je is.

Doe het rustig aan.

Skiën is niet per definitie zwaar, maar het kan soms een beetje een schok voor het lichaam zijn. Je gebruikt tenslotte spieren waarvan je misschien niet eens wist dat je ze had.

Daarom is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Als je benen pijn doen, neem dan een pauze. Als je moe bent, stop er dan mee voor vandaag. Om 14.00 uur naar het hotel gaan zal een stuk beter voor je zijn dan door te worstelen tot 16.00 uur en dan de volgende dag helemaal te verliezen omdat je kramp in de benen hebt. Wees dus niet bang om een ​​pauze te nemen, doe je skischoenen uit, en leg je voeten lekker op de bank. Je hoeft niet elke dag van de eerste lift naar de laatste te gaan.

Als extra portie bij deze tip – geniet met mate van de après-ski. Drinken en feesten kunnen een groot deel van de ski-ervaring zijn, maar vooral voor beginners kan het slopend zijn. Je loopt ongeveer tien keer meer kans om een ​​blessure op te lopen tijdens het skiën als je alcohol hebt gedronken of als je een kater hebt. Dus pas op. Neem een ​​paar drankjes, maar zorg voor een goede nachtrust, eet goed en drink veel water en zorg ervoor dat je je 100% voelt voordat je eropuit trekt.

Dus in alle betekenissen van het woord, pas op. Je bent er om van de vakantie te genieten, en elke dag goed skiën is daar de kern van. Het missen van dagen door pijnlijke benen of een kater kan de zaken behoorlijk onder druk zetten.

Couple sit in sun loungers looking at mountain in Val d'isere

 

En voila! Mijn top vijf tips voor de eerste keer skiën. Sommige zijn logisch, andere iets minder. Maar als ik één ding zeker weet, is het dat ik wou dat iemand het me had verteld voordat ik voor de eerste keer de piste op ging.

Maar ik denk dat je gewoon zult moeten profiteren van mijn fouten. En maak je geen zorgen, ik heb er nog veel meer gemaakt dan de bovenstaande, dus je kunt er zeker van zijn dat er meer advies komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *