Is skiën een goede work-out? Hoeveel calorieën verbrand je met skiën?

Hand holding a slip of burning paper. The paper has the word 'calories' written on it in red.

Voor de meeste mensen verbrand je met alpineskiën tussen de 300 en 600 calorieën per uur skiën. Stoeltjesliften nemen en gaan lunchen tellen niet mee.

In werkelijkheid ligt het een beetje ingewikkelder dan dat.

Laten we beginnen met enkele zekerheden. Skiën verbrandt zeker meer calorieën dan niet skiën! Dat kunnen we zeker zeggen, maar hoeveel calorieën je precies verbrandt tijdens het skiën, is een wat ingewikkelder situatie.

Er zijn een aantal belangrijke variabelen waarmee je rekening moet houden, namelijk wie je bent en wat voor soort skiën je doet.

Als je ouder bent, zul je waarschijnlijk niet zoveel calorieën verbranden als iemand die half zo oud is en die zich op dezelfde manier inspant. Naarmate we ouder worden, vertraagt ​​ons metabolisme namelijk en hebben we ook de neiging om onszelf niet zo hard te pushen als wanneer we jonger zijn. Niemand wil vallen, maar naarmate we ouder worden, hebben we de neiging om het wat rustiger aan te doen en onszelf wat minder te pushen.

Dus als je merkt dat je taille een beetje groter wordt, maar toch wilt genieten van die avondfondues en lange lunches met rosé wilt hebben, is het misschien tijd om rode pistes te nemen in plaats van blauwe en te stoppen met het vermijden van die buckelpistes!

Bij wat voor soort skiën verbrand je de meeste calorieën?

Woman in blue cross-country skiing in front of mountains and low clouds

Het zal je misschien niet verbazen dat langlaufen de meeste calorieën verbrandt – elite langlaufers kunnen meer dan 1300 calorieën per uur verbranden en zelfs ‘gemiddelde’ langlaufers zullen ongeveer 600 calorieën per uur verbranden.

Hoeveel calorieën verbrandt je met alpineskiën?

Gevorderde skiërs verbranden tussen de 300 en 600 calorieën per uur bij het skiën op rode en blauwe pistes. Hoewel dit van een aantal factoren afhangt, zoals hoe hard je skiet en hoeveel je weegt. Immers, als je minder weegt, hoeven je spieren minder moeite te doen om je overeind te houden! Gemiddeld verbranden mannen (die meestal zwaarder zijn) ongeveer 500 calorieën per uur tijdens het skiën. Vrouwen (die gemiddeld lichter zijn dan mannen) verbranden ongeveer 400 calorieën per uur.

Voor degenen die het een beetje rustiger aan doen – zachte bochten en lange liften naar de top – zullen waarschijnlijk elk uur rond de 200-400 calorieën verbranden. Maar nogmaals, dit hangt van veel dingen af, zoals het weer en hoeveel laagjes je draagt. Rillen zal meer calorieën verbranden dan lekker warm blijven, maar we raden toch af om enkel daarvoor een laag over te slaan!

Maar kom op, de echte reden dat je hier bent, is omdat je wilt weten of je alles kunt eten wat je op vakantie wilt eten en je er niet slecht over voelt, toch?

Family with children enjoying apres ski lunch with traditional Swiss raclette and cheese fondue in restaurant on top of snow covered mountain on winter or Christmas vacation. Parents and kids skiing.

 

Tellen calorieën tijdens een skivakantie?

Het simpele antwoord is niet echt: de calorieën blijven in de bergen als je naar huis gaat. Over het algemeen verbrandt een volwassene gemiddeld 1500-2500 calorieën per dag in zijn ‘normale routine’.

Als je daar vier uur matig skiën of snowboarden aan toevoegt, zul je je calorieverbranding voor die dag enorm verhogen.

Aangezien een fondue (met een half stokbrood) ongeveer 680 calorieën bevat, kun je prima een tweede keer opscheppen zonder je al te schuldig te voelen (geef ons echter niet de schuld van je gekke kaasdromen …).

A close up of a piece of bread dripping with cheese fondue

Wat is een calorie eigenlijk?

Je hoort de term altijd vallen, maar wat zijn calorieën nu eigenlijk? Technisch gezien is een calorie de hoeveelheid warmte die nodig is om de temperatuur van één gram water met één graad Celsius te verhogen. Maar als we het over eten hebben, bedoelen we eigenlijk kilocalorieën – de hoeveelheid warmte die nodig is om de temperatuur van één kilogram water met één graad te verhogen. Deze kilocalorieën (kcal op voedingsetiketten) zijn meestal waar mensen naar verwijzen als ze het over calorieën hebben. En daar hebben we het ook over gehad in dit hele artikel.

Technische jargon terzijde, calorieën zijn een manier om de hoeveelheid energie die in voedsel wordt aangetroffen te kwantificeren. De energie die ons lichaam als brandstof opslaat en “verbrandt”, net zoals een auto benzine gebruikt.

Wat is een kilojoule?

Naast kcal zie je op veel voedselpakketten ook KJ – of Kilojoules (1000 van de kleine joules). En beide zijn hetzelfde – soort van. Je kunt ze zien als inches en centimeters en je kunt calorieën omzetten in kilojoules door ze te vermenigvuldigen met 4,2. Een kcal is gelijk aan 4,2 van zijn metrische neefje, de kilojoule.

Hoeveel extra calorieën kan ik op vakantie eten zonder aan te komen?

Terugkerend naar de vraag hoeveel extra calorieën je op vakantie kunt eten. Om hier antwoord op te kunnen geven zullen we wat meer wiskunde moeten doen om erachter te komen hoeveel.

Stel dat je normaal gesproken 2400 calorieën per dag verbrandt. Dat betekent dat je gemiddeld zo’n 100 calorieën per uur ‘normaal’ verbrandt. Dus als je maar liefst 4 uur skiet met een verbrandingssnelheid van 500 calorieën per uur, verbrand je 2000 extra calorieën per dag, toch? Niet helemaal.

De calorieverbrandingssnelheden die we je hierboven hebben gegeven, zijn inclusief de calorieën die je al verbrandt, in dit geval 100 calorieën per uur. Dus als het skiën van die 100 calorieën per uur 500 calorieën per uur maakt, dan heb je 400 calorieën per uur verdiend. In ons voorbeeld zou dat een extra 1600 calorieën per dag zijn. En we raden aan die te vullen met warme chocolademelk, après-ski taarten, fondues en misschien een fles of twee rosé in de zon.

Maar zoals bij veel dingen in het leven, is matiging de sleutel. Hoewel calorieën calorieën blijven, bevatten sommige voedingsmiddelen veel meer dan andere. We kunnen voedsel in drie basisgroepen splitsen: koolhydraten, vetten en eiwitten.

Ze spelen allemaal hun rol, maar het grootste deel van je ‘energie’ komt uit koolhydraten. Eiwit helpt bij het herstel van spieren en helpt bij herstel na het sporten (inclusief vermoeide benen na een lange dag skiën). Vetten kunnen het lichaam helpen vitamines uit ons voedsel op te nemen en zijn een noodzakelijk onderdeel van onze voeding, maar te veel van iets is een slechte zaak.

An infographic displaying how much room different calorie-dense foods take up in your stomach

Al met al levert een skivakantie je geen sixpack op, en een plakje cake meer of minder maakt niet zoveel uit.

Wanneer je een normale eet- en leefroutine hebt, en je in je dagelijks leven niet aankomt of afvalt en je handhaaft dan je die routine, waarbij je per dag enkele uren skiën toevoegt aan het schema, dan zul je een netto negatief effect op je calorieën hebben. Dit wordt ook wel een calorietekort genoemd.

Je hebt dit misschien eerder gehoord als het gaat om gewichtsverlies, en eigenlijk is het de universele regel om af te vallen. Als je al de energie uit je voeding hebt verbrand, gebruikt je lichaam opgeslagen energie om te functioneren en begint het in plaats daarvan vet te verbranden. Dit zal resulteren in gewichtsverlies. Omdat, in tegenstelling tot een auto, calorieën die we niet verbranden worden opgeslagen… Als vet.

Het is niet zo dat vetten inherent slecht zijn voor gewichtstoename (ze zijn veel erger voor zaken als cholesterol en bloeddruk). Vetrijke voedingsmiddelen bevatten echter veel meer calorieën per gram dan groenten of mager vlees, dus je kunt niet dezelfde hoeveelheid eten en dezelfde calorie-inname krijgen.

Tot slot.

Skiën in een rustig tempo zal meer calorieën verbranden dan helemaal niets doen.

Als je je calorieverbranding wilt verhogen, maak dan een paar diepere bochten, pak wat buckels, zoek wat poeder en werk je over wat meer in het zweet!

Als je echt hardcore wilt worden, ga dan toerskiën of langlaufen. Dit zal in sommige gevallen tot wel 1000 calorieën per uur verbranden!

Als het gaat om het kiezen van een dessert, weeg het af. Denk aan je normale routine, denk na over wat je hebt gedaan en wat je morgen gaat doen, en neem dan de beslissing.

Aan het eind van de dag ben je op vakantie, en genieten is geweldig. Maar weet dat ook al ben je aan het skiën, dit niet betekent dat je kunt eten wat je lekker vindt en toch mager wordt!

Maar als je de hele dag op pad bent en bochten snijdt en bij het avondeten je de dessertkaart bestudeert… haal dan lekker er het beste eruit.

De meeste calorieën blijven in de bergen en zelfs als je er uiteindelijk een paar mee naar huis neemt, wat maakt het uit? Het is jouw vakantie en je verdient het om ervan te genieten.

enjoying apres ski on sunny day high in Dolomite mountains

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *