Ondergewaardeerde skigebieden: 5 verborgen juweeltjes in de Alpen

A view looking back at the village of Les Orres from a ski lift

De meest ondergewaardeerde skigebieden in de Alpen.

Heb je ooit een skivakantie gepland waarbij het lijkt alsof je in cirkels gaat? Je bekijkt resort na resort, maar steeds kom je bij dezelfde uit of waar je al geweest bent. Er moet toch nog iets anders zijn dan alleen Les Arcs, Val Thorens of Zermatt?

Dus ga je een paar andere resorts bekijken. Sommige zijn misschien minder bekend. Sommige zijn niet zo groot. Van andere heb je nooit gehoord. En dan realiseer je je dat er alleen al in de Alpen meer dan 600 wintersportgebieden zijn en dat je geen idee hebt waar je moet beginnen. Ik begrijp je. Echt waar. Ik heb het ook meegemaakt.

Het is moeilijk om een skigebied van redelijk formaat te vinden, met goede pistes, een leuke stad en goede prijzen. Maar ben niet bang. Ik heb de hele herfst resortgidsen geschreven en je staat op het punt te profiteren van alle uren die ik hieraan heb besteed. Pistekaarten inspecteren, routes uitstippelen en het opzoeken van steden waar nog nooit iemand van heeft gehoord.

Dit is een gids met vijf resorts waarvan je misschien nog nooit hebt gehoord. Ze hebben iets te bieden dat je waarschijnlijk niet zult krijgen in de grote, bekende resorts. Waarschijnlijk hebben ze niet alles, maar elk is op zijn eigen manier bijzonder en het overwegen waard voor je volgende reis. Vooral als je wat afwisseling in je skiën wilt brengen!

 

Serre Chevalier

Het is ongelooflijk dat Serre Chevalier niet de lof krijgt, en daarom staat het op deze lijst.

Als je je afvraagt ​​waar het is, het is gelegen in de Franse regio Les Hautes Alpes en het heeft een aantal zeer bekende buren. Het deelt de vallei met Briançon en net om de hoek ligt Les 2 Alpes.

A fisheye, panoramic view of the Serre Chevalier ski area

Hoewel Briançon historisch het eerste resort in Frankrijk was dat skilessen aanbood, is het uit de mode geraakt door het schijnbare gebrek aan hoogte in zowel de stad als op de berg. Maar als je nog steeds de doffe statistieken van de jaren 90 zou volgen, dan zul je blij zijn te weten dat er een aantal serieuze verbeteringen zijn doorgevoerd. Nu kun je een hoogte van 2800 meter bereiken en genieten van 250 km gevarieerd terrein.

Ook door de vorm van de vallei is het een uitstekende plek voor gemengde groepen. Je hebt gemakkelijke hellingen laag in het dal en dan steile hellingen bovenin. Zo heb je een groot aantal groene als zwarte pistes tot je beschikking, en alles daartussenin. Gooi dat samen met zeven beginnersgebieden en drie snowparks verspreid over het smalle maar lange resort, en je hebt een aantal behoorlijk indrukwekkende cijfers.

Serre Chevalier Piste Map

Als dat op een of andere manier niet genoeg is, is er een gedeelde skipas die zowel Les 2 Alpes als La Grave combineert (als je durft).

Serre Chevalier is ook redelijk geprijsd vanwege de grootte en de ietwat lange reis ernaartoe. Maar het is de reis zeker waard als je op zoek bent naar een groot skigebied dat niet druk bezocht wordt. Verwacht korte liftrijen en zonnige dagen die bij de verse poeder passen.

Sainte Foy

Wat doet een resort met slechts 30 km aan pistes op deze lijst, vraag je je af?

Sainte Foy is omgeven door grote resorts. Val d’Isere-Tignes, La Rosiere/La Thuile, Les Arcs – ze zijn allemaal het overwegen waard, maar hoe zit het met het kleine broertje onder hen? Sainte Foy biedt velden met ongebaande poeder, uitdagende afdalingen, lange liften zonder lijnen en een koele en rustige dorpssfeer waar goedkoop bier en gefrituurde biefstuk en friet en pepersaus aan de orde van de dag zijn.

Two skiers ski through a field of powder towards a large mountain in Ste Foy

Vanuit Grenoble of Genève duurt het ongeveer 2 uur om hier te komen (wat vergelijkbaar is met veel andere resorts). Wat je krijgt is een ongerept Frans dorp met veel charme en verse poeder. Er zijn slechts 16 pistes, bediend door vijf liften, maar ze zijn verspreid over een volle kilometer verticaal, met een toplift van 2.620 meter.

Je hoeft maar naar de pistekaart te kijken om te zien waarom dit allemaal een recept voor succes is. Door het gebrek aan ontwikkeling is een verblijf hier goedkoop, en door het kleine skigebied zijn de skipasprijzen zeer redelijk. Het gebrek aan totale lengte op de pistes zal de gevorderde skiërs afschrikken die op zoek zijn naar lange zwarte pistes, en de rust in combinatie met de prijs-kwaliteitverhouding zal juist gezinnen aantrekken. Dit alles komt neer op een resort dat praktisch leeg is voor gemiddelde tot gevorderde skiërs die de berg op willen.

Er zijn drie speciale off-piste gebieden, een aantal zeer snelle en lange rode pistes en een paar uitdagende zwarte afdalingen om je ski’s in te laten zinken. Ook is er een goede variëteit aan zachtere, met bomen omzoomde terreinen lager in het dal, waardoor Sainte Foy een geweldig all-rounder is. Ideaal voor diegenen die zich geen zorgen maken over de grootte, maar die kwaliteit en waar voor hun geld willen.

Sainte Foy Tarentaise Piste Map

Zelfs met maar 30 km aan pistes in de aanbieding, blaast het nog steeds veel resorts uit de lucht, en met zijn niet-bestaande liftrijen scoorde het de laatste plaats op onze lijst. Een echt verborgen juweeltje.

Crans-Montana

Nog nooit van Crans-Montana gehoord? Nou, je zult blij zijn te weten dat het in Zwitserland ligt en niet in het Amerikaanse Noordwesten, wat de naam ook doet vermoeden.

Als je in Crans-Montana bent geweest, zul je het ermee eens zijn dat het bijna belachelijk is hoe ver dit resort onder de radar ligt. Als je er van gehoord hebt maar nog nooit bent geweest dan is het de hoogste tijd!

De twee naburige steden Crans en Montana sloegen in de jaren zestig de handen ineen om een ​​6 km lang skiparadijs te vormen dat elk seizoen maar liefst 50.000 bedden aan bezoekers biedt. Bovendien heeft het een verticale hoogte van 1500 meter, een toplift van 3000 meter, gletsjerskiën, 160 km aan gevarieerde pistes en twee snowparks!

The alpine village of crans montana, nestled between mountains under a sunny sky

Doordat het net naast Zermatt ligt is het redelijk anoniem gebleven. Het wordt overschaduwd (geen woordspeling bedoeld) door de Matterhorn en het aangrenzende skigebied. Maar dat betekent niet dat je niet zou moeten zoeken om hier te blijven. Grote steden betekenen concurrerende prijzen voor accommodatie, en als zodanig krijg je hier in Crans-Montana veel waar voor je geld, vooral in vergelijking met het berucht prijzige Zermatt.

Je wordt ook getrakteerd op een aantal geweldige après-ski-opties, een schitterende familiescène en natuurlijk het skiën. Laten we het skiën niet vergeten!

Crans-Montana heeft dezelfde sneeuwgarantie als Zermatt, en heeft alles van kronkelige blauwe pistes en rode afdalingen in de bomen tot zeer steile zwarte pistes.

Crans Montana Piste Map 2019-2020

Er zijn ook een hoop niet-geprepareerde pistes voor degenen die poeder willen rijden, een zeer handig liftsysteem bezaaid met gondels en zespersoons stoeltjesliften, en het soort terrein dat meestal gereserveerd is voor de gigantische resorts zoals Les Arcs. Je vindt er gletsjerskiën boven op de berg en zachte blauwe pistes onder in het dal. Daarom is Crans-Montana een van die magische doe-het-allemaal resorts die klaar is voor iedereen die het zat is om jaar in, jaar uit terug te keren naar La Plagne of Tignes.

Les Orres

Les Orres is gelegen in de Zuidelijke Franse Alpen en wordt vaak ten onrechte afgedaan en gestigmatiseerd als een gebied met gedateerde architectuur en een slechte sneeuwzekerheid.

Les Orres is echter het tegenovergestelde. Het is gelegen op een gezonde 1600 meter, heeft een toplift van bijna 2800 meter en biedt tot 63 km aan pistes, waarvan de meeste sneeuwkanonnen hebben. Maar wat je echt moet weten, is dat er in het hoogseizoen maar twee soorten weer zijn. Sneeuw of zonnig.

A view looking back at the village of Les Orres from a ski lift

Gezien zijn geografische ligging heeft Les Orres een uitstekende sneeuwzekerheid en meer dan 300 dagen zon per jaar! Het is echt raar hoe gepolariseerd het weer hier is. Door de zuidelijke ligging is het zelden bewolkt, maar door de ligging in de bergen krijgt het nog steeds veel sneeuw op grote hoogte, waardoor het de perfecte combinatie is van een solide sneeuwzekerheid en heel veel zonneschijn.

Het nadeel is de lange reistijd. Drie uur rijden van zowel Grenoble als Turijn, wordt Les Orres voornamelijk bezocht door de lokale bevolking – zowel Fransen als Italianen – omdat het ook dicht bij de grens ligt. Hierdoor zijn er echter weinig toeristen die teveel betalen.

Het resultaat? Een schilderachtig en rustig resort dat meer familie gerunde hotels en bars te bieden heeft dan aan bedrijfsreuzen. Je zult echter nog steeds worden getrakteerd op een levendige stad met veel eetgelegenheden die gewoon werken tegen de lokale tarieven, niet tegen de toeristenprijzen. Hierdoor is Les Orres een van de meest betaalbare skitochten in de omgeving.

Les orres piste map

Onze tip voor het vinden van de beste deal voor het beste skiën? Boek op het laatste moment als de omstandigheden gunstig zijn, en krijg een koopje.

Livigno

Livigno is op geen enkele manier een resort onder de radar, het organiseert tenslotte de Olympische Spelen van 2026. Toch is het een resort dat vaak over het hoofd wordt gezien, deels vanwege de langdurige transfer vanaf de luchthaven.

Promotional image of the village of Livigno with branding for the 2026 olympics

Vanuit Innsbruck en Zürich ben je meer dan drie uur onderweg en je zult eindeloos door de Alpen klimmen om een ​​van de meest afgelegen resorts in de hele regio te bereiken.

Maar dat is niet per se een slechte zaak. Als je het goed kunt timen, neem dan ’s avonds een transfer en slaap de hele reis – je zult de vruchten plukken van een geweldig skigebied zonder het grootste deel van een dag te verspillen aan een busrit. Dat is tenminste wat ik zou doen!

Livigno biedt een aantal uitstekende aanbiedingen voor diegenen die bereid zijn de drie uur durende busreis te trotseren, inclusief de ongelooflijke belastingvrije status. Dat betekent dat de kosten van een verblijf en vooral van eten en drinken hier erg goedkoop zijn in vergelijking met veel andere resorts.

Dit maakt het een levendig stadje met een bruisend nachtleven en veel geweldige Italiaanse en continentale gerechten. Hotels en accommodatie zijn vaak ook erg concurrerend, om mensen uit de meer toegankelijke resorts te lokken, waardoor je overal kunt besparen.

Bovendien zul je genieten van een resort met een enorm skigebied, een verbazingwekkende toplift van 3000 meter, sneeuw gedurende het hele seizoen, een mix van pistes voor alle niveaus, evenals drie speciale gebieden voor beginners en maar liefst vijf snowparks.

high resolution piste map drawing of livigno ski area

Al met al is Livigno een geweldige allrounder die de beste prijs-kwaliteitsverhouding biedt in de hele Alpen – en perfect is voor skiën in het vroege of late seizoen.

 

Zo! Mijn top 5 verborgen juweeltjes in de Alpen! Je hebt misschien van een aantal van hen gehoord, misschien zelfs van allemaal, maar dit waren degenen die volgens mij niet de aandacht krijgen die ze verdienen. En ik wed dat je ze niet allemaal hebt bezocht. Dus waar wacht je op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *