Wat is beter: groepslessen of privé skileraar?

Three women skiers smiling in chairlift selfie photo

Moet ik groepslessen of een privéleraar nemen?

Je moet met veel dingen rekening houden wanneer je kiest wat voor soort ski- of snowboardles het beste voor je is. Over het algemeen kunnen beginners de regel volgen dat groepslessen voordeliger zijn en een geweldige manier om andere mensen te ontmoeten die hetzelfde niveau hebben. Privélessen zijn weliswaar duurder, maar stellen je in staat om in je natuurlijke tempo vooruitgang te boeken met veel meer één op één aandacht.

Skilessen: groepslessen of privélessen?

Hier bij SkiBro begrijpen we hoe belangrijk je ski- en snowboardlessen zijn voor je vakantie. De juiste instructie krijgen van een gecertificeerde expert is van onschatbare waarde om veilig je techniek te verbeteren. Dit geldt voor skiërs van elk niveau – van beginners die de sneeuwploeg leren tot experts die moguls onder de knie willen krijgen of de meest extreme afdalingen willen overwinnen die de off-piste te bieden heeft.

Een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen bij het boeken van lessen voor jezelf of je kinderen, is de keuze tussen groepslessen of een privéleraar. Zoals we hieronder zullen zien, hebben beide keuzes hun voor- en nadelen. En hoewel ze beide geweldige manieren zijn om vooruitgang te boeken, kan de ene beter bij je passen dan de andere. Welke het uiteindelijk wordt hangt af van je persoonlijkheid, budget, atletische vaardigheden, de duur van je vakantie en je specifieke doelen.

two adult skiers enjoy freshly groomed pistes during private ski lesson

Wat is het verschil tussen privé- en groepslessen?

Over het algemeen is de regel:

Groepslessen zijn goedkoper en een geweldige manier om andere wintersporters te ontmoeten die hetzelfde vaardigheidsniveau hebben als jij.

Privélessen zijn duurder, maar stellen je in staat om vooruitgang te boeken in je natuurlijke tempo (hoe snel of langzaam dat ook mag zijn) met veel meer één op één aandacht.

Skischool en privé skilessen uitgelegd:

Groeps ski- en snowboardlessen (ook wel bekend als skiklassen):

Groepslessen worden door iedere ski- en snowboardschool aangeboden. Deze bestaan meestal uit 6 tot 10 deelnemers met een vergelijkbaar vaardigheidsniveau. De groep zal een bepaalde tijd een instructeur delen, meestal 5 of 6 dagen, en samen als groep vooruitgang boeken.

Groepslessen worden meestal aangeboden als sessies van 3 uur in de ochtend of als sessies van 3 uur in de middag. Groepen van een hele dag zijn soms beschikbaar, maar deze komen het meest voor bij zeer jonge kinderen of voor specifieke cursussen en camps voor volwassenen.

Er zijn ook groepslessen van twee uur en lessen waarbij je één of twee dagen achter elkaar kunt deelnemen, maar dat is niet de norm.

Smiling woman learns to ski in ski school GROUP LESSON

Privé ski- en snowboardlessen/privé-instructeurs

Privé-instructie is precies zoals de naam zegt – een instructeur die zich uitsluitend voor een bepaalde tijd aandacht aan jou geeft.

Deze lessen worden zowel aangeboden door formele ski- en snowboardscholen als door freelance instructeurs. Dit zijn gecertificeerde onafhankelijke instructeurs die voor zichzelf werken of in losse collectieven.

Privélessen bieden een niveau van flexibiliteit en individuele aandacht dat verder gaat dan groepslessen.

smiling child high-fives private ski instructor

Moet ik groepslessen nemen of een privé skileraar?

Persoonlijkheid:

Gezellige, extraverte types gedijen vaak goed in groepslessen. Voor volwassenen zijn groepslessen een geweldige manier om gelijkgestemde personen te ontmoeten en veel mensen genieten echt van de groepsdynamiek. Wat in je eentje behoorlijk frustrerend zou kunnen zijn, wordt een grappig moment voor iedereen wanneer de hele groep met hetzelfde probleem te maken heeft. Elk gevoel van schaamte duurt meestal slechts 30 seconden. Dat is de tijd die de volgende persoon nodig heeft om dezelfde fout te maken die jij zojuist hebt gemaakt.

Voor veel kinderen betekent een groepsles dat ze worden gecombineerd met andere kinderen van dezelfde leeftijd en dat de lessen een leuke speelgroep worden waar ze tegelijkertijd een nieuwe vaardigheid leren.

Als je wat meer introvert bent, dan zijn privélessen misschien beter voor jou. Je hoeft geen praatje te maken met een groep mensen en na een les of twee zal je instructeur eerder als een goede vriend voelen. Door privélessen te kiezen, loop je ook niet het risico om in een groep te komen met iemand wiens persoonlijkheid botst met die van jou.

Ook kunnen verlegen, angstige en timide kinderen de voorkeur geven aan de rustigere omgeving, volledige focus en persoonlijke aandacht die de instructeur hen kan bieden.

Two women laughing on mountain after ski lesson

Budget:

Groepslessen zijn een geweldige manier om met een beperkt budget je techniek te leren en te verbeteren. Omdat je in wezen de kosten van je lessen deelt met 5 tot 9 andere mensen, krijg je veel les voor je geld.

Privélessen zijn vaak duurder omdat je de tijd van de instructeur alleen betaalt. Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om de kosten van een privé-instructeur te delen met familie of vrienden van hetzelfde niveau.

ski instructor in blue jacket leads kids group ski lesson

Atletisch vermogen:

Als jij of je kinderen erg sportief zijn en dingen snel oppakken, kunnen privélessen beter passen, omdat je niet wordt tegengehouden door de rest van de groep naarmate je vordert.

Voor sommige mensen zal een korte, intensieve sessie met een privéleraar hen meer leren dan een volledige week groepslessen.

Voor veel mensen is het omgekeerde echter waar en is de herhaling en extra oefening in groepslessen van onschatbare waarde.

ski instructor teaches first timer adult skiers the one foot ski shuffle

Reisduur:

Hoewel sommige scholen – zoals Adrenaline in Verbier – de mogelijkheid bieden om groepslessen van 2 of 3 dagen te volgen, vereist de overgrote meerderheid van de scholen een minimum van 5 dagen. Als je een lang weekend langskomt, is de kans veel groter dat een privéleraar je kan ontvangen.

private ski instructor in red ski suit gives tips to child in kids private ski lesson

 

Doelen:

Privéleraren kunnen je hun volledige aandacht geven en kunnen helpen bij het overwinnen van specifieke problemen waarmee je wordt geconfronteerd.

Bij een groepsles moet de instructeur zijn of haar aandacht over de hele klas verdelen. Als je specifieke doelen in gedachten hebt, kun je je er misschien niet zo veel op concentreren als je misschien zou willen. Alhoewel er de afgelopen jaren cursussen en camps voor gevorderde skiërs opgedoken zijn als een manier om specifieke doelen in een groepsomgeving aan te pakken.

Adult beginner skier celebrates with arms in air

 

Heb ik skilessen nodig?

Als je in de skiwereld werkt, begrijp je hoe belangrijk ski- en snowboardlessen zijn voor een wintervakantie.

De juiste instructie krijgen van een volledig gecertificeerde expert is een belangrijk onderdeel van het veilig blijven en het verbeteren van je techniek. Wat voor niveau je ook hebt. Van beginners die de sneeuwploeg leren, tot experts die de buckelpist onder de knie willen krijgen of de meest extreme afdalingen van de off-piste willen aanpakken, professionele skilessen helpen je om je innerlijke potentieel te ontsluiten.

Een extra bonus is dat je in de meeste skigebieden de liftrij kunt overslaan als je met een skischool of een privéleraar bent, zodat je meer tijd kunt besteden aan skiën en minder tijd hoeft te besteden aan wachten!

large group of happy ski school instructors in red uniforms

Vergelijk en boek je skilessen online!

Hopelijk heeft dit artikel je een beetje geholpen bij het maken van de keuze tussen privé- en groepslessen.

Onthoud dat het niet uitmaakt welke beslissing je neemt, wij hebben je gedekt.

SkiBro is de enige plaats met een volledig overzicht van zowel skischolen als onafhankelijke instructeurs in heel de Alpen. Klik hier om eenvoudig de perfecte groeps- of privéles voor jou te vergelijken, te bekijken en te boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *