Ski- en snowboardbagage meenemen in het vliegtuig – kosten en tips

Eindelijk! U hebt het perfecte skigebied gevonden en nu wordt het tijd om de trip te plannen. Of u nu met het vliegtuig, de trein of de bus reist, het blijft sjouwen met al die spullen. Hieronder vindt de belangrijkste tips voor skibagage voor als u met het vliegtuig reist. Niet alleen spaart u geld uit als u ons advies opvolgt, uw uitrusting loopt ook minder kans op schade en uw reis verloopt prettiger.

Luchtvaartmaatschappijen en skibagage: waar moet u op letten

*Correct bij het ter perse gaan

Skibagage meenemen in het vliegtuig is eenvoudig te regelen. Over het algemeen hanteren luchtvaartmaatschappijen vrijwel identieke regels voor de definitie van skibagage. Het gaat hier altijd over twee ski’s, skistokken en skischoenen. Bij de meeste

luchtvaartmaatschappijen is het toegestaan om in het kader van sportbeoefening extra tassen mee te nemen met andere benodigdheden, zoals helmen en kleding, zolang u het toegestane gewicht niet overschrijdt. Dit geldt ook voor snowboards en de bijbehorende skischoenen.

Het totaal toegestane gewicht voor een ski- of snowboardtas verschilt per luchtvaartmaatschappij. Ze kunnen extra kosten in rekening brengen. Bij de meeste maatschappijen kunt u 20 kg of 23 kg per persoon meenemen, maar sommige maatschappijen hanteren een gewicht van 30 kg of, zoals in het geval van Lufthansa, zelfs 32 kg – en dit is ook kosteloos als u meer dan één stuk bagage incheckt.

Als u met Austrian Airlines reist kunt u eveneens uw ski-uitrusting kosteloos meenemen, mits u het totale gewicht van 23 kg in Economy Class of 32 kg in Business Class niet overschrijdt, en u slechts één stuk bagage incheckt. Dit kan bijzonder interessant zijn als u samen reist of in gezinsverband. Daarnaast hebt u nog 8 kg beschikbaar voor handbagage.

Verdiep u in de details

Het kan best zijn dat u een heel goedkope vlucht op de kop hebt getikt, maar dat ieder stuk bagage apart in rekening wordt gebracht, of dat het totale gewicht dat u mag meenemen aan de lage kant is. Vergelijk niet alleen de vliegtarieven, maar ook de vervoersprijzen en verdere voorschriften voor skibagage. Het kan best zijn dat een vlucht met Austrian Airlines of Lufthansa goedkoper uitkomt dan eentje met een budgetmaatschappij.

Sommige luchtvaartmaatschappijen zijn een beetje meer coulant aangaande wat u wel of niet kunt meenemen in uw skitas. Soms mag u bijvoorbeeld twee paar ski’s vervoeren in één enkele skitas, zolang u binnen het totale gewicht niet blijft. Dit kan handig zijn, vooral voor kinderski’s.

Misschien wilt u twee snowboards meenemen op wintersportvakantie – vaak hoeft dat geen probleem te zijn! Als al uw skikleding ook nog in de tas past, des te beter!

Onze tip: Als u weet dat u overtollige bagage hebt, regel dit dan online voordat u vertrekt. Het kost altijd een stuk minder vergeleken met aan de balie. En vergeet vooral niet dat de vermelde prijzen voor extra bagage altijd geldig zijn per persoon en per traject.

Stress vermijden tijdens de reis

Reizen met veel bagage kan nogal vermoeiend zijn.U hebt waarschijnlijk geen zin om op weg te gaan naar het vliegveld met het hele gezin terwijl u honderd tassen met een totaalgewicht van twee ton meesleept – of zo voelt het tenminste aan.

Dit geldt ook voor de transfer van het vliegveld naar het skigebied. Als u er alleen met de trein kunt komen en een of meerdere keren moet overstappen, denk er nog eens goed over na. Het heeft veel meer zin om een skiresort of -hotel te kiezen waarbij een pendeldienst vanaf de luchthaven inbegrepen is.

Koop de juiste tas voor uw ski’s of snowboard

Of er nu wel of niet een ‘breekbaar/fragile’ sticker opzit, er wordt niet altijd voorzichtig omgegaan met uw bagage. Een tas die uw uitrusting goede bescherming biedt is geen overbodige luxe.

Gebruik een gewatteerde tas, bij voorkeur met speciale vakken voor ski’s, stokken en skischoenen. U kunt de buitenkant van de tas ook opvullen met uw kleding als extra beschermlaag. Let bij het kopen van de tas op het tarragewicht, met andere woorden, het gewicht van de tas zelf, want elke gram telt mee!

Denk goed na over wat u absoluut nodig hebt tijdens uw skivakantie en wat u wellicht thuis kunt laten. In de meeste skigebieden is het normaal om skikleding te dragen bij het diner of als u geniet van de après-ski.

Check uw ski- en snowboarduitrusting in

Aangezien een ski-uitrusting het maximaal toegestane formaat voor normale bagage overschrijdt, wordt uw uitrusting behandeld als omvangrijke bagage. Dit houdt in dat u extra tijd moet uittrekken voor het inchecken. Wij raden u aan om twee of drie uur voor vertrek op de luchthaven aanwezig te zijn.

Normaal gezien checkt u uw gewone bagage in bij de balie. U ontvangt dan een label of etiket voor uw ski-uitrusting, dat u vervolgens moet afgeven aan de balie voor omvangrijke bagage.

Als u op uw bestemming aankomt, gelden dezelfde regels. Gewone bagage op de bagageband, ski- of snowboarduitrusting op de bagageband die speciaal daarvoor bestemd is. Raak dus niet in paniek als uw ski’s of snowboard niet op de gewone bagageband liggen; u komt ze ongetwijfeld tegen op de aparte band voor omvangrijke bagage.

Gewoon zonder stress: Huur uw ski-uitrusting ter plaatse

Als u maar één keer per jaar op wintersportvakantie gaat, moet u dan echt van alles en nog wat aanschaffen om beslagen ten ijs te komen? Bij aankomst in uw skiresort kunt u ook ski’s, skistokken en -schoenen huren. Niet alleen bent u vaak goedkoper uit, maar u bespaart zich ook al die stress van het meeslepen van alle bagage.

Het voordeel is dat u altijd het nieuwste van het nieuwste krijgt. De uitrusting wordt vakkundig onderhouden door experts èn, als u een skiles of -activiteit reserveert via Skibro, krijgt u korting op de skiverhuur.

Het kan nog goedkoper: uw ski’s vooruitsturen

Veel wintersporters zijn er zich niet van bewust dat ze een transportbedrijf kunnen inhuren om alles wat ze nodig hebben voor een goede skivakantie naar de plaats van bestemming te vervoeren. Dit kan een goede keuze zijn en ook veel goedkoper; echter, u moet dit wel goed plannen.

U kunt een vervoerder zoals DPD vragen om uw ski-uitrusting vooruit te sturen. UPS en FedEx doen dit ook maar deze vervoerders zijn meer geschikt voor haastklussen aangezien hun prijzen ietwat hoger liggen. Informeer in ieder geval van tevoren hoeveel dagen uw ski’s onderweg zijn en laat uw hotel or resort weten dat er iets bezorgd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *