Welke kleding heb je nodig voor een skivakantie? 🧥🧤🎿 | Een beginnershandleiding voor skikleding

woman on mountain in ski jacket and outerwear

portrait of woman dressed for skiing

Het laatste dat je wilt, is buiten staan bij temperaturen onder het vriespunt met koude, vochtige kleding. Als het je eerste ski-ervaring is, kan het zelfs genoeg zijn om je nooit meer op de latten of board te krijgen. Maar gelukkig, zoals het oude gezegde luidt: “Slecht weer bestaat niet, alleen ongeschikte kleding.”

Als je niet zeker weet wat je moet dragen tijdens het skiën, volg dan de tips in deze korte skikleding-handleiding. Zo blijf je gegarandeerd warm en droog, ongeacht het weer, zodat je je kunt concentreren op wat écht belangrijk is: plezier hebben tijdens je skivakantie!

how to dress for skiing 3 happy women in snow on chairlift

 

Wat trek ik aan tijdens het skiën?

Een goede ski-outfit bestaat simpelweg uit twee delen: een goed laagjes-systeem en goede accessoires.

Door meerdere, dunne lagen te gebruiken, wordt warme lucht tegen je huid vastgehouden en is het veel warmer dan wanneer je alleen een dikke jas aantrekt en eruit ziet als een Michelin-mannetje. Zorg voor minimaal drie lagen. Een basislaag, een tussenlaag en een waterafstotende ski-jas en skibroek. Skisokken, handschoenen, zonnebril en een muts zorgen ervoor dat je klaar bent om zelfs de koudste dagen op de piste aan te gaan.

1e laag – basislaag

base layers for skiing - tops and bottoms
Basislaag ondershirts en onderbroeken van Planks Clothing en Scott

Het eerste dat je wilt kopen voor je wintersport, is een goede basislaag. Het is in feite net als lang ondergoed, maar ze zijn niet gemaakt om je warm te houden, ze zijn gemaakt om je droog te houden (wat op zijn beurt je weer warm houdt). Gemaakt van synthetische materialen zoals polyester of natuurlijke vezels zoals merinowol, voeren basislagen actief zweet van je huid af. Zo kan het verdampen in een proces dat wicking wordt genoemd.

Synthetische onderkleding is goedkoper, variërend van € 15-60,- per stuk (vergeet niet dat je zowel een shirt als een broek nodig hebt). Synthetische stoffen zijn maar matig beter in vochtafvoer dan basislagen gemaakt van natuurlijke vezels. Het nadeel is dat ze de neiging hebben vrij snel onprettig te gaan ruiken.

Natuurlijke vezels zoals merino en bamboe zijn over het algemeen duurder, maar hun natuurlijke antibacteriële eigenschappen houden geurtjes lang buiten de deur en voelen vaak beter aan op de huid. Ga ervan uit dat je € 30,- tot € 90,- per item kwijt bent.

Wat je ook beslist, vermijd katoen! Het absorbeert zweet dat op je huid blijft zitten en begint te bevriezen bij je volgende liftrit wat geen prettige ervaring is!

Toptip: misschien heb je thuis al items die als basislaag kunnen worden gebruikt, zoals yoga-leggings of compressieshirts voor hardlopers.

 

2e laag – middelste laag

Assorted skiing mid layers by Planks Clothing and Scott
Diverse tussenlagen van Planks Clothing en Scott

Boven op je basislaag wil je een of meer dunne truien van fleece of wol toevoegen. Skispecifieke fleece- en wollen truien zijn er in overvloed, maar tenzij je een gevorderde skiër bent die de hoogste kwaliteit nodig heeft, kun je waarschijnlijk iets dragen dat je al hebt. Onthoud dat meerdere dunne lagen lucht ertussen vasthouden, dus twee dunne truien zullen warmer zijn dan één dikke. We herinneren je er nogmaals aan dat katoen en andere sterk absorberende materialen moeten worden vermeden. Je betaalt vanaf € 20,- voor een goedkope, maar effectieve fleecetrui, tot € 180,- voor een mooie merinowollen trui.

Op erg koude dagen kun je een dunne ‘puffer’ jas toevoegen, geïsoleerd met dons of een synthetische vulling. De prijzen variëren van ongeveer € 60,- tot € 400,- maar je wilt waarschijnlijk beide uiteinden van die schaal vermijden. Goedkope geïsoleerde jassen zijn doorgaans zowel omvangrijker en minder warm dan duurdere opties. Aan de andere kant, als je eenmaal een bepaald punt in de warmte/gewichtsverhouding hebt bereikt, zie je steeds minder verbetering voor je geld.

Als jij (of iemand in je groep) een rugzak tijdens het skiën draagt, kun je voor de zekerheid ’s ochtends een extra trui dragen die je uit kunt trekken als het te warm begint te worden.

De meeste mensen nemen niet de moeite om een ​​tussenlaag op hun benen te dragen, aangezien je benen het meeste werk doen tijdens het skiën of snowboarden. Ze krijgen het dus niet zo snel koud als het bovenlichaam. Alhoewel ons contentteam zweert bij hun primaloft-geïsoleerde korte broeken aangezien ze behoorlijk wat tijd besteden aan het filmen en ze veel stil stonden.

 

3e laag – buitenste laag

ski outerwear - smiling man wearing ski jacket

Om het geheel af te maken heb je een waterbestendige buitenlaag nodig om de elementen buiten te houden. Een ski-jas en skibroek (ook wel salopette genoemd) van goede kwaliteit zorgen ervoor dat wind, sneeuw, regen en natte sneeuw buiten blijven terwijl je warmte binnen blijft.

We zullen hier niet ingaan op de beoordelingen van waterdichtheid en ademend vermogen, maar of je nu kiest voor een shelljas of een jas met een dunne ingebouwde isolatie, je wilt ervoor zorgen dat je buitenlaag een waterdichtheid en ademend vermogen hebben van minimaal 5.000 (5k). Hogere aantallen van 10.000 (10k) en daarboven zijn nog beter bestand tegen de elementen.

Deze laag is over het algemeen de duurste, hoewel je vaak geweldige aanbiedingen kunt vinden bij een ski- of kampeerwinkel of op internet. Verwacht tussen de € 50,- en € 300,- per stuk te betalen. Als je wilt, kun je tot wel een paar duizend euro uitgeven voor een set skikleding.

Tip: als je een beginner bent, onthoud dan dat je broekspijpen en de interne beenkappen aan de binnenkant van de broek, over de buitenkant van je skischoenen horen te gaan. Dit houdt sneeuw buiten en voorkomt schuurplekken.

Ski-accessoires

Hoofddeksels – een helm of een muts

woman in snowy forest wearing beanie

Geloof het of niet, een helm was ooit een controversieel topic in de ski-industrie. Gelukkig is het inmiddels een beetje gekalmeerd en wordt het dragen van een helm als normaal beschouwd, zelfs door de meest verschrompelde oude montagnard. Mocht je ervoor kiezen om een helm te dragen, wat we absoluut aanraden, huur er dan meteen eentje wanneer je je ski’s en skischoenen in het gebied huurt. Als je besluit dat een helm niet voor jou is, dan houdt een eenvoudige beanie je hoofd lekker warm.

 

Brillen – Goggle of zonnebril

woman dressed for skiing in ski goggles

Als je een beginner bent, is skiën met een zonnebril waarschijnlijk voldoende, omdat je niet erg snel of moeilijk terrein in gaat. Op bewolkte dagen zie je met een zonnebril echter minder goed dan met een goggle met speciale lenzen die zijn gemaakt voor bewolkte dagen of slecht weer. Een goggle helpt ook om wind uit je ogen te houden, of die wind nu natuurlijk of het gevolg is van op hoge snelheid van de berg af te suizen. Sommige skiverhuurwinkels verhuren skibrillen, maar als je ervoor kiest om je eigen bril te kopen, reken dan op tussen de € 30,- tot € 150,- of meer.

Handschoenen

ski gloves on ski poles in front of mountain

Aan handschoenen hoef je niet heel veel uit te geven, tenzij je zeer gevoelige handen of een slechte bloedsomloop hebt. Ze moeten echter wel waterdicht zijn! Als je in het resort aankomt en merkt dat het weer omslaat en het elke dag -20 °C is, kun je altijd een paar goedkope wegwerp-handverwarmingszakjes kopen. De belangrijkste beslissing die je moet nemen is: wanten of handschoenen?

Handschoenen zijn veelzijdiger omdat je extra behendigheid hebt voor bijvoorbeeld je rits te hanteren. Wanten houden je vingers bij elkaar om je natuurlijke lichaamswarmte beter vast te houden. Een paar wanten of handschoenen die geschikt zijn voor de gemiddelde skiër kosten tussen de € 20,- en € 60,-.

Sokken

woman dressing for skiing - putting on ski socks

Het enige dat je in je skischoenen hoort te dragen, is één paar skisokken. Draag geen oude sokken die je nog hebt liggen, vooral niet als ze gemaakt zijn van katoen of erg dik zijn. Ze absorberen enkel het zweet en geven je koude voeten. Tenzij je het leuk vindt om blaren te krijgen, raden we ook af om twee paar sokken over elkaar in je skischoenen te dragen. Een degelijke set skisokken kost tussen de € 12,- en € 40,-.

Welke skikleding moet ik kopen?

Houd er rekening mee dat je je niet hoeft te haasten om al je skikleding in een keer te kopen voor je eerste reis! Beginnende skiërs en snowboarders zijn meestal veel beter af als ze een uitrusting proberen te lenen van een vriend die skiet.

Na je eerste skireis heb je een veel beter idee van wat je precies wilt en kun je de nodige dingen aanschaffen.

Toptips:

Tenzij je meteen iets nodig heeft, controleer thuis de prijzen voordat je besluit ter plaatse te kopen. Hoewel ski-uitrusting en kleding in overvloed aanwezig is, zal het meestal ook duurder zijn dan buiten het resort, vooral in resorts als Gstaad, Val d’Isere en Zermatt. Zoek van tevoren uitgebreid op internet naar de beste aanbiedingen in wintersport-speciaalzaken of in een warenhuis.

Een andere geweldige manier om skikleding te kopen, is tijdens de uitverkoop aan het einde van het seizoen. Je bespaart geld en je bent klaar om volgende winter de piste op te gaan! Je kunt geweldige deals krijgen door in april te winkelen, zelfs als je in een resort bent, vooral in plaatsen als Alpe d’Huez, Les Arcs / Bourg Saint Maurice en St Anton.

two people enter tignes spirit ski shop for the end of season sale
Niet alle skiwinkels zijn hetzelfde. Tignes Spirit is over het algemeen redelijk geprijsd, vooral tijdens de uitverkoop in april!

Ga die piste op!

Zo ben je helemaal klaar voor je eerste skireis! Bekijk onze wintersport paklijst om ervoor te zorgen dat je niets vergeet op weg naar de sneeuw.

Als het je eerste reis naar de bergen is, wil je zeker ski- of snowboardlessen nemen. Hier vind je een artikel over hoe je kunt kiezen welk type lessen het beste bij je passen.

Nadat je dat hebt gelezen, ga je naar onze zoekpagina en zorgen wij ervoor dat je snel en gemakkelijk de perfecte skischool of skileraar vindt om je op weg te helpen met de beste privélessen of groepslessen. Tot ziens op de piste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *