Waar worden skistokken voor gebruikt?

Waar worden skistokken voor gebruikt?

 

Skistokken worden soms gezien als een grijs gebied-accessoire als het gaat om ski-uitrusting. Moet je skistokken gebruiken? Doen ze echt iets? Hoe moet je ze vasthouden? Ze kunnen een beetje lelijk zijn en vaak een enorme last om ze te dragen.

 

Toch bestaan ​​skistokken al sinds het begin, en ze krijgen niet het respect dat ze verdienen. Ze zijn tenslotte niet zo sexy als ski’s en hebben geen specialistische kennis nodig om als een skischoen te passen. Het zijn in feite aluminium stokken met een handvat van schuimstof en een plastic teller aan het uiteinde.

 

Waarom gebruiken beginners geen skistokken?

 

Wanneer je voor het eerst leert skiën, ga je met lagere snelheden en heb je geen skistok nodig om je bochten in te zetten. Je wilt je echt concentreren op het in de juiste positie houden van je lichaam en het verplaatsen van je gewicht naar de andere kant.

 

Skistokken leiden je op dit moment alleen maar meer af. Als je eenmaal de basis goed onder de knie hebt, kun je stokken gaan gebruiken en de zaken echt een tandje hoger zetten.

 

Dus als je jonger bent dan zes en/of leert skiën, dan heb je in veel skischolen geen skistokken nodig voor je skiles.

 

Voor de rest van jullie, lees verder …

 

Wat zijn skistokken, waar worden ze voor gebruikt en heb je ze nodig?

 

Skistokken hebben veel toepassingen (we komen hier later op terug) en kunnen je skiën verbeteren en helpen bij het koppelen van bochten wanneer je de juiste technieken leert.

 

Het belangrijkste doel van skistokken is balans en het inzetten van een bocht.

 

Skistokken voor het maken van bochten

De welbekende stokinzet. Gemakkelijk te observeren vanuit een restaurant aan de berghelling terwijl je geniet van je lunch met een heerlijke glühwein. Een ervaren skileraar, compleet met bruin gezicht en zonnebril, daalt de hellingen af, perfecte parallelle bochten en de skistokken wisselen elkaar af in een strak ritme.

 

Maar veel skiërs weten niet hoe ze de stok moeten inzetten, zetten verkeerd in of gebruiken ze helemaal niet. Als jij tot deze groep behoort, of als je zelfs maar twijfelt over je vermogen om stokken in te zetten, raden we je aan een skiles te boeken voor je volgende skivakantie!

 

Stokken fungeren als een extra contactpunt naast alleen je ski’s en als ze op het juiste punt van een bocht worden gebruikt, kunnen ze echt helpen om een ​​groot deel van het ‘wiebelen’ uit je bochten te halen.

 

Een belangrijke skitechniek, stokinzet krijgt pas echt zijn tijd op het podium bij het skiën op buckels, korte bochten maken of buiten de piste. Ze fungeren als draaipunt, een stop op steile hellingen en helpen je snelheid te beheersen.

 

https://www.youtube.com/watch?v=MC5-gg6FQXU

 

Hoe skistokken te gebruiken voor balans

 

Zonder het te beseffen, zullen je skistokken helpen bij je evenwicht. Veel skiërs die niet weten hoe ze hun stokken correct moeten gebruiken, zullen ofwel hun handen bij hun heupen laten vallen, of tegen hun borst hebben.

 

Als je je handen bij je heupen houdt, wordt je zwaartepunt naar achteren geduwd, waardoor je achterover op je ski’s gaat zitten. Terwijl het hebben van je handen langs je borst je zal dwingen verstijfd te blijven en je gewicht naar voren te kantelen.

 

Bij alpineskiën moet je proberen je armen voor je te hebben, rond je middel. Stel je voor dat je een dienblad met drankjes bij je hebt…! Houd je armen voor je uit, iets meer dan schouderbreedte uit elkaar, zodat je in de beste positie blijft.

 

Bij het begin van je bocht zal het contact van de stok met de sneeuw fungeren als een evenwichtspunt, waardoor je bovenlichaam dalwaarts blijft.

 

Technisch gezien kun je vrijwel alles skiën zonder stokken. Maar ze zullen je helpen bij het skiën en komen meer van pas dan je denkt. Zelfs als ze een beetje lastig zijn om mee te nemen!

 

Hoe lang moeten mijn skistokken zijn?

 

De lengte van de stok heeft invloed op je skiën. Draai je skistok ondersteboven en laat het handvat op de grond rusten. Pak de paal net onder de teller vast (het rare stukje dat eruitziet als een klein vergiet). Je pols moet in een hoek van 90 graden staan ​​ten opzichte van de paal en onderarm parallel aan de grond.

 

Wanneer moeten kinderen skistokken krijgen?

 

Als je leert skiën, als volwassene of als kind, zal je skileraar normaal gesproken je stokken wegnemen. Dit is zodat je kunt wennen aan het zelf overbrengen van je gewicht en balanceren.

 

Kinderen kunnen meestal kennismaken met skistokken als ze hun ski’s kunnen besturen, bochten maken en stoppen. Als ze van jongs af aan leren skiën, zullen skistokken normaal gesproken rond de leeftijd van zes of zeven worden geïntroduceerd.

 

Zorg er bij het introduceren van stokken bij kinderen voor dat ze verantwoordelijk genoeg zijn om voor ze te zorgen. Vooral bij het in de rij staan, in en uit stoeltjesliften stappen en eraan denken om de polslus te verwijderen.

 

Andere toepassingen voor skistokken

 

Nu wat betreft een andere toepassing van skistokken (ook bekend als het leuke gedeelte). Skistokken hebben veel toepassingen (zowel praktisch als niet zo praktisch) …

 

Turbo propeller

Stokken zijn een droom als je vast komt te zitten op een vlak stuk en jezelf voort te duwen. Of gebruik ze om een ​​mede-snowboarder te helpen!

 

Ski “claxon”

Laat iemand weten dat je achter hem of haar komt of als je inhaalt op een vlak stuk door ze tegen elkaar te tikken om een ​​geluid te maken dat lijkt op een steelpan en een houten lepel.

 

Vrienden seinen

Gebruik je skistokken om vrienden te seinen. Pas op dat je in het proces niemand in het oog prikt!

 

Indicatoren

Door naar de stokken van andere skiërs te kijken, kun je hun beoogde richting misschien beter begrijpen.

 

Binding losmaken

Gebruik je stokken om je skischoenen uit hun bindingen te halen.

 

Sneeuw verwijderen

Gebruik de skistok om ongewenste sneeuw van de onderkant van je skischoen te tikken, te slaan en te schrapen.

 

Handschoenhouders

Schuif elke handschoen over je geparkeerde skistokken voor een handige plek om ze op te bergen terwijl je speelt met ritsen, camera’s en marsrepen.

 

Sonde

Voor het terugvinden van verloren ski’s die onder de sneeuw zijn bedolven tijdens een poederrun.

 

Menselijke sleeplift

Geweldig voor kleintjes (en snowboarders) om zich vast te houden terwijl je door de sneeuw loopt en ze met je mee sleept.

 

Meetlint

Kijk hoeveel sneeuw er ’s nachts is gevallen!

 

Windgong

Als je helemaal klaar bent met je stokken, knip ze dan in stukken (met de hulp van een verantwoordelijke volwassene), bind ze aan elkaar en maak een leuke, op skiën geïnspireerde windgong!

 

De mogelijkheden zijn eindeloos als je er je fantasie op los laat! Alle reden dus om de bescheiden skistok te prijzen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *