Vraag je je wel eens af hoe lang het duurt om te leren skiën? Het antwoord zal je misschien verrassen! Veel volwassen beginners kunnen al aan het einde van hun eerste week groepslessen zelfstandig van beginnershellingen en gemakkelijke middelzware pistes af. Bij privélessen is dit zelfs al na twee of drie lessen van een halve dag.

Een voorbeeld van een vijfdaagse skicursus: 

  • Dag één: kennismaking met de uitrusting en omgeving. Begin met het maken van langzame bochten in sneeuwploeg (pizzapunt) op een zeer flauwe helling.
  • Dag twee: aan elkaar koppelen van de linker en rechter sneeuwploegbocht op zeer gemakkelijke hellingen. Je neemt misschien al je eerste stoeltjeslift.
  • Dag drie: koppelen van de linker en rechter sneeuwploegbocht op iets uitdagender terrein.
  • Dag vier en vijf: versterken van vaardigheden. Het verkennen van het skigebied, inclusief iets moeilijkere skipistes. Mogelijk begin je met moeilijkere (parallelle) bochten.

Om beter te begrijpen hoe het is om als volwassene te leren skiën en snowboarden, vroegen we een van SkiBro’s medeoprichters, Debby, om haar ervaring met ons te delen.

Waarom leren skiën als volwassene?

Bijna iedereen die skiën probeert, vindt het een geweldige activiteit. Vraag het aan een willekeurige skiër of snowboarder en ze vertellen je hoe veel ze van hun skivakantie genieten. Niets is te vergelijken met het gevoel boven op een berg te staan, te genieten van het prachtige uitzicht en de koude, frisse lucht in te ademen, voordat je naar beneden zoeft over een met sneeuw bedekte helling om daarna op een zonnig terras heerlijk te lunchen.

Dat is tenminste wat mijn man Kieran zei om me te overtuigen om met hem te gaan skiën toen we voor het eerst aan het daten waren!

Ik was nog een beetje sceptisch, maar ik stemde er toch mee in om op mijn eerste skivakantie te gaan. Ik vond troost in het feit dat veel beginners ouder waren dan ik toen ze voor het eerst de piste op gingen. Meer dan 33% van de beginners is 40 jaar of ouder!

In mijn hoofd was ik nog steeds een late starter. Ik was achter in de twintig en ik had nog nooit geskied. Ik was zelfs nog nooit op wintersport geweest! Ik ben Iers, en we staan ​​niet bepaald bekend om ons wintersportvermogen 🙂

Ik herinner me nog dat ik naar het resort reed en de bergen voor het eerst zag… Ik moet toegeven dat ik geïntimideerd was door hun enorme omvang en zelfs boos op Kieran werd omdat hij me ervan had overtuigd om dit eens te proberen. Ik zweer dat we die nacht bijna uit elkaar zijn gegaan!

De volgende dag stapte ik voor het eerst op een snowboard en ik vond het helemaal niets! In ieder geval het eerste uur. Daarna vond ik mijn draai, kreeg ik wat zelfvertrouwen en heb ik nooit meer achterom gekeken! Ik raakte verslaafd aan het gevoel van vrijheid dat je krijgt. Ik zeg altijd dat het het dichtst in de buurt komt van vliegen.

De bergen werden bijna meteen een groot deel van mijn leven: we hebben zelfs onze spullen gepakt en zijn een paar jaar geleden naar Val d’Isere verhuisd! Toen mijn zoon drie werd en oud genoeg was voor skilessen, brachten we hem meteen naar de skischool. Ik besloot toen mijn snowboard in te ruilen voor een paar ski’s. Het was een beetje frustrerend om terug te gaan naar af, maar terugkijkend absoluut de moeite waard. Ik vind het geweldig om met hem te skiën, om een ​​sport te hebben waar we samen als gezin van kunnen genieten.

Woman with baby on chest in snowy mountain scenery

Ondanks mijn ervaring op een snowboard, is leren skiën een andere vaardigheid en het ging me niet zo gemakkelijk af als ik had verwacht. Maar laat je je hierdoor niet afschrikken, ook al duurt het misschien iets langer om de liefde voor skiën te vinden dan anderen, uiteindelijk kom je er wel.

He skis better than I do!

Om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken, heb ik met een aantal uitstekende skischoolleiders en top privé-skileraren gesproken en een ​​lijst met toptips voor beginnende skiërs opgesteld.

Woman snowplows on skis

Toptips voor beginnende skiërs:

1 – Kies het juiste skigebied:

Als je voor het eerst gaat skiën, is het cruciaal dat je naar een skigebied gaat met goede, gemakkelijk toegankelijke beginnerspistes met gratis toegang of die skipassen met korting aanbieden.

2 – Werk aan je conditie:

Je hoeft niet acht keer per week naar de sportschool te gaan, maar als beginnende skiër haal je meer uit je tijd als je je spieren die je niet vaak gebruikt wakker schudt door ski-specifieke fitnesstips zoals deze te volgen in de aanloop naar je skivakantie.

3 – Kleed je goed aan tijdens het skiën:

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Met de juiste skikleding ben je altijd warm en comfortabel. Als je vrienden hebt die skiën, vraag ze of je hun uitrusting mag lenen in plaats van meteen alles aan te schaffen.

4 – Vind een goede skiverhuurwinkel:

Skischoenen huren is niet hetzelfde als het huren van een paar bowlingschoenen. De juiste skischoenen voor je voeten en je niveau is essentieel. Zorg ervoor dat je naar een gespecialiseerde winkel gaat die de tijd neemt om de juiste skischoenen voor jou te vinden.

5 – Neem les:

Echte vrienden leren hun vrienden niet skiën. Je zult allebei een veel leukere tijd hebben als je de hulp inroept van een professionele skileraar. Er zijn voor- en nadelen die moeten worden afgewogen bij het kiezen tussen privélessen en groepslessen, maar professionele instructie, in ieder geval voor de eerste dag, is een must. Bovendien zul je in goed gezelschap zijn aangezien meer dan 30% van alle skilessen voor beginners uit volwassenen bestaan.

6 – Gun jezelf drie dagen:

Hoewel de principes van leren skiën hetzelfde zijn, zijn volwassenen de eerste twee dagen vaak gefrustreerd. Kinderen hebben hier geen last van! Dingen vallen vaak halverwege de week op hun plek en je zult dan een betere kijk hebben op hoe je echt over skiën denkt.

7 – Leer het jargon:

Als je de hele dag nieuwe en onbekende termen hoort, kan je er duizelig van worden, dus lees wat meer over de ski-terminologie. Ook al zullen je eerste dagen op de oefenhellingen of de ‘babypiste’ zijn, weet dat après-ski waarschijnlijk een belangrijke term is die je wilt kennen!

8 – Laat je trots thuis:

Hoe goed je ook bent in skiën, er zal altijd een 9-jarige zijn die beter is dan jij. Dit geldt zelfs voor de jongens hier op kantoor die als peuter zijn begonnen met skiën en al jaren lang in de bergen wonen. Skiën gaat niet over hoe goed andere mensen zijn, het gaat erom hoeveel plezier jij hebt.

Getting better and having fun!

Als je droomt van naar prachtige nieuwe plekken te reizen, jezelf onder te dompelen in de natuur, gelijkgestemde mensen te ontmoeten, een work-out krijgen zonder dat je er erg in hebt en een week lang de verbinding met de ‘echte wereld’ te verbreken, dan is skiën absoluut jouw ding. 

Een snowboard ruilen voor ski’s en terug naar het beginnersniveau gaan, was in het begin een beetje frustrerend. Maar de andere reden waarom ik leerde skiën, is omdat ik vind dat je nooit moet stoppen met het leren van nieuwe dingen. Ik wil mezelf pushen om elke dag nieuwe ervaringen op te doen.

Het oppakken van een nieuwe activiteit na een bepaalde leeftijd in het algemeen kan in het begin ontmoedigend zijn, maar als volwassene leren skiën is niet zo moeilijk als je waarschijnlijk denkt. Bovendien is er wetenschappelijk bewijs dat het leren van een nieuwe sport als volwassene goed is voor je hersenen.

De wintersportwereld is nu heel anders dan 20 jaar geleden. Mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de samenleving gaan skiën. Het is niet langer iets waarmee je geboren wordt, iedereen heeft toegang. Laat je dus niet intimideren, doe het! Geloof me, je zult jezelf later bedanken.

 Ze zeggen dat een reis van duizend kilometer begint met één stap, en je hebt stap één al gemaakt! Alleen al door dit artikel met skitips voor beginners te lezen, ben je al op weg om te genieten van je nieuwe leven op de piste!

Iedereen bij SkiBro helpt maar al te graag mensen de magie van onze favoriete activiteit te ontdekken en we kunnen niet wachten om je op de piste te zien! Zoals de legendarische skifilmmaker Warren Miller het al zei: als je het dit jaar niet doet, ben je een jaar ouder wanneer je begint.

Als je deze skitips voor beginners nuttig vond of als je nog vragen hebt waarmee ik kan helpen, laat het me dan weten via de reacties hieronder!

Skiing as a family is magical!

Tot ziens op de piste,

Debby x