Drie tips voor gevorderden die hun skitechniek willen verbeteren

Drie tips voor gevorderden die hun skitechniek willen verbeteren

De parallelbocht heeft inmiddels geen geheimen meer voor u en u kunt zonder problemen uw ski’s schuin houden als u een bocht maakt. U suist ook al heerlijk naar beneden vanaf sneeuwbedekte rode pistes, maar u twijfelt nog of u de zwarte wel aandurft.

Herkent u zichzelf hierin? Dan is de tijd aangebroken om uw vaardigheden aan te scherpen met onze tips voor gevorderden die hun techniek op een hoger peil willen brengen. Normaal gesproken leert u de volgende stappen het best als u een uurtje les neemt bij een gediplomeerde skileraar, maar hier zijn alvast een paar handige tips waarmee u op eigen kracht aan uw techniek kunt werken.

Of het nu gaat om een duik in de verse poedersneeuw, jet skiën over ‘moguls’, die dynamische korte bocht-techniek perfect onder de knie krijgen, of zowaar zelfs een professionele afdaling op snelle pistes voor elkaar krijgen – het mooie van skiën is dat u nooit uitgeleerd raakt en er altijd ruimte is voor verbetering! Hier vindt u de beste skitips voor gemiddelde en gevorderde skiërs die hun techniek willen perfectioneren. Er gaat weer een andere wereld voor u open in de bergen!

  1. Suis de piste af met korte bochten

Als u eenmaal de korte bocht beheerst, kunt u zich wagen op onbekend terrein. Of het nu gaat om steile hellingen, moguls of de grootste uitdaging: diepe sneeuw. Korte bochten zijn ook een uitstekende manier van trainen omdat u zich sneller en krachtiger voortbeweegt vergeleken met de gebruikelijke skitechniek.

Als u begint met het oefenen van korte bochten, ga dan voor een steilere helling maar houdt een langzamer tempo aan. Het is van het grootste belang, vooral in het begin, om u te concentreren op de techniek zelf. Snelheid komt op de tweede plaats – doe niet teveel in één keer.

Probeer aanvankelijk uw benen iets verder van elkaar te zetten dan u gewend was zodat u beter in evenwicht blijft. Maak snellere bewegingen, draai vaker en focus nog meer op omhoog en omlaag bewegen als u wedelt.

Leun vooral niet te ver achterover bij de korte swingbocht om de controle te behouden over snelle bochten en niet achterover te vallen. Hier komt u meer te weten over de perfecte skihouding.

Skiërs die opeens bang worden dat ze te hard gaan hebben de neiging achterover te leunen. Dit maakt de situatie er alleen maar moeilijker op, omdat u de ski’s niet meer

onder controle hebt. Integendeel, u raast met grote snelheid naar beneden en kan ten val komen. Vergeet dus nooit: bovenlichaam vooruit. Houd uw handen ongeveer tien centimeter voor uw lichaam. Zo zorgt u dat u uw evenwicht bewaart en niet achterover valt.

Wanneer u op een steile helling skiet, focus dan op uw tenen en druk uw schenen naar voren tegen de skischoen aan. Houd uw stokken kruiselings vast met beide handen en strek uw armen lichtjes uit naar voren, op buikhoogte, om de korte bochten met succes af te leggen. Zorg ervoor dat het zwaartepunt van uw lichaam (heupen en buik) centraal boven de ski’s ligt.

Wanneer u langzaam de eerste bochten draait, focust u zoals u gewend bent op de dalski. Kantel deze omhoog. Breng nu echter tegelijkertijd de bergski lichtjes omhoog. Meteen nadat u de bocht naar rechts gemaakt hebt, schakelt u over op de linkerbocht. Om het eenvoudig te zeggen: laat het glijden tussendoor achterwege.

Zodra u deze manoeuvre hebt verricht, kunt u uw skistokken weer normaal gebruiken. Een tip: het kan van nut zijn om voor elke bocht de stok in de sneeuw te steken. Hoewel het insteken van de stok nu als ouderwets wordt beschouwd en niet langer aangeleerd wordt, helpt het u om te voorkomen dat u te ver achteruit leunt. Als u eenmaal gewend bent aan de korte bochten, hoeft u niet langer druk uit te oefenen en kunt u skiën zoals u gewend bent. Focus daarbij op een grotere belasting van de dalski.

  1. Neem een diepe duik in de versgevallen sneeuw

Ik ben al een gevorderde wintersporter. Hoe verbeter ik mijn skitechniek in diepe poedersneeuw? Ervaren skiërs vinden skiën in diepe sneeuw stukken fijner vergeleken met de uitgezette pistes! Het is bijna alsof u vliegt, en als u deze skitechniek eenmaal onder de knie hebt, staat er een nieuwe wereld voor u open: de wereld van het freeriden, oftewel skiën in vrije zones. Maar als u in diepe sneeuw wilt skiën, moet u de korte bocht goed beheersen.

Skiën op poedersneeuw? Een totaal andere ervaring waar u zeker even aan moet wennen. Wat is er precies anders aan? Dit hangt af van de dikte van de sneeuwlaag. Dit type sneeuw moet technisch benaderd worden op een andere wijze en wel als volgt: Leun achterover zodat de punten van uw ski’s niet te ver in de sneeuw zakken. Verplaats uw gewicht niet te veel naar achteren. Een klein beetje is al genoeg.

Houd de ski’s enigszins schuin – door uw hielen te gebruiken – zodat de punten van uw ski’s een beetje naar boven wijzen. Dit voorkomt dat uw ski’s diep wegzakken in de sneeuwlaag en bovendien helpt het om betere bochten te draaien.

Als u over diepe sneeuw skiet dient u wel een behoorlijke snelheid aan te houden. Immers, hoe harder u skiet, des te gemakkelijker “vliegt” u door de poedersneeuw. Als voor het eerst een poging waagt, zorg er dan voor dat er geen bomen of andere hindernissen in de weg staan als u de bochten niet meteen in de greep krijgt. Als u nog steeds twijfelt, ga dan op pad met een skileraar of gids om meer vertrouwen te ontwikkelen.

Het kan ook een beetje vreemd aanvoelen om uw gewicht bijna egaal over beide ski’s te verdelen. Als u teveel gewicht op de afdalingsski of de buitenste ski zet, zakt u weg en/of uw ski raakt krom. Als u de ski’s egaal belast vliegt u als het ware over de wolken van poedersneeuw!

Als u de eerste bochten hebt gedraaid, blijf dan hetzelfde ritme aanhouden. Het idee is om krachtig op en neer te bewegen. Dit heeft een trampoline-effect waardoor u echt naar boven geduwd wordt. De kortebochttechniek is buitengewoon geschikt als u in diepe sneeuw skiet.

Wees gewaarschuwd!

Skiën in diepe sneeuw buiten de piste kan een ongelofelijke ervaring zijn. Vergeet nooit dat deze droom in een oogwenk kan omslaan in een nachtmerrie. Check goed dat er geen lawinewaarschuwing geldt voor de route die u gepland hebt. En boven alles, neem de juiste veiligheidsuitrusting mee inclusief een zendontvanger, een helm en lawinerugzak met airbag.

Bovendien raden wij u aan om nooit in uw eentje off-piste te gaan. Mocht er iets misgaan, dan bent u zeer moeilijk te vinden. Daarom kunt u het beste een afspraak maken met een ervaren berggids. Bovendien kunnen deze gidsen u alles vertellen over de meest fantastische off-piste routes en kunnen ze u inwijden in de verborgen plekjes. Wel even checken of u gedekt bent door uw verzekeringspolis als u een dergelijk avontuur van plan bent.

  1. Beheers de afdaling met de juiste squat-techniek

U bent het beginstadium voorbij en kunt nu de juiste squatpositie innemen voor een afdaling op vlakke grond. U ziet het zo vaak mislopen: beginnelingen steken hun stokken onder de arm op vlakke hellingen, buigen hun knieën niet, houden hun achterwerk stijf naar achteren en de stokken omhoog gericht terwijl hun bovenlichaam naar voren leunt.

Nu u geen nieuwkomer meer bent hoeft u minder energie te steken in de juiste houding voor een downhill squat. Echter, probeer deze squat eerst eens uit vanuit een staande houding, want het kost toch wel enige moeite! U voelt bijna direct dat

uw dijspieren onder spanning staan. Hebt u nu een beetje meer respect voor de downhill-profs die dit de hele dag doen?

Om deze techniek perfect te beheersen, neemt u een diepe hurk- of squathouding aan en drukt u uw schenen zo hard mogelijk tegen uw skischoen. Laat uw achterste zakken totdat uw dijen parallel zijn aan de grond. Buig uw bovenlichaam naar voren en houd uw armen in de 45-gradenpositie.

Uw stokken moeten naar achteren wijzen, parallel met de vloer en absoluut niet omhoog. Grijp uw knieën vast met uw bovenarmen en houd uw handen bijeen.

Met een beetje professioneel advies staat u niets meer in de weg om de zwarte pistes op te gaan en het freeridegebied te verkennen! Inderdaad, als u deze techniek eenmaal onder de knie hebt en deze drie tips goed opvolgt, kunnen wij gerust stellen dat u nu een ervaren skiër bent.

Als u echt van skiën houdt valt er zoveel meer te leren, te oefenen en te ontdekken. Carven bijvoorbeeld, een nieuwe techniek die wellicht iets voor u is? Lees er hier meer over. Nu u nieuwe vaardigheden verworven hebt en wellicht op zoek bent naar nieuwe ski- en snowboardgebieden, breng dan een bezoekje aan onze blog. Hier vindt u een groot aanbod aan informatie over skigebieden en skilessen – en vele tips en trucs om nog beter te leren skiën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *